6 вересня 2017 р.

Ухвалення закону «Про освіту» відкриває можливості для реального оновлення освітньої системи


Верховна Рада зробила великий крок у напрямку реформи освіти. Вчора, 5 вересня, було ухвалено закон України “Про освіту”, який відкриває можливості для реального оновлення освітньої системи.
Дискусія стосовно цього закону тривала понад три роки. До неї долучилось багато експертів, науковців, освітян, батьків школярів, студентів та інших зацікавлених сторін. І от нарешті закон прийнято!
Згідно даного законопроекту вводиться навчання учнів за програмою 12-річної повної загальної середньої освіти для початкової та профільної середньої освіти з вересня 2018 року, для базової середньої освіти з 1 вересня 2022 року. Повна середня освіта буде складатися з початкової освіти тривалістю 4 роки, базової середньої освіти тривалістю 5 років, яка надається в гімназії, та профільної середньої освіти тривалістю 3 роки, яка отримується в ліцеї, або в закладах професійної середньої освіти.

Особам із порушенням слуху забезпечується право на навчання мовою жестів. Крім того, законопроект запроваджує поняття "освітній округ" та "опорна школа".
Також закон передбачає встановлення мінімальної зарплати викладачів на рівні трьох мінімальних зарплат. До того ж, запроваджується нова система мотивації та підвищення кваліфікації вчителів. Передбачено систему добровільної зовнішньої незалежної сертифікації вчителів. Педагоги, які успішно пройшли сертифікацію, отримуватимуть 20% надбавки до зарплатні. Крім того, закон дозволяє вчителям працювати за розробленими ними освітніми програмами, та самим визначити коли і де проходити щорічне підвищення кваліфікації.
Також в Україні буде створена нова системи контролю за якістю освіти. Згідно закону, ліквідовуються інспекції в районних управліннях освіти та процедура атестації шкіл. Забезпечення якості освіти буде здійснювати Державна служба якості освіти, яка надаватиме школам рекомендації по покращенню навчального процесу.
Результати навчання учнів після завершення кожного з рівнів освіти будуть оцінюватися шляхом державної підсумкової атестації, яка може здійснюватися у вигляді зовнішнього незалежного тестування чи для учнів молодшої школи здійснюватися лише з метою моніторингу.
Закон України «Про освіту» також передбачає фінансову прозорість у використанні коштів. Батьки зможуть контролювати використання своїх благодійних внесків та бачити, на що і скільки витрачає коштів держава.
Аналогічні законодавчі норми існують у всіх високорозвинутих державах світу. На пострадянському просторі, лише у дві країни, Росія та Білорусь, залишили радянську систему навчання. Ухвалення закону «Про освіту» наближає Україну ще на один крок до цивілізованого суспільства!

Впевнений, що прийняття даного закону буде поштовхом до продовження реформ в державі. Попереду на депутатів чекає розгляд інших ключових законопроектів в рамках медичної, пенсійної, судової реформ. Ми маємо забезпечити можливість позитивних змін в країні, тому зараз дуже важливо об’єднати зусилля задля досягнення цієї мети.

Немає коментарів:

Дописати коментар