9 квітня 2014 р.

Давайте називати терористів терористами

Мочити в сортирі
Терористи, що захопили у Луганську будівлю обласного управління СБУ
Подібних злочинців Президент РФ В.Путін закликав "мочити в сортирі"
Не є секретом, що Росія веде проти нашої країни справжню інформаційну війну. Водночас, не перестає дивувати необізнаність деяких українських ЗМІ в питаннях інформаційної безпеки і їх легковажність щодо висвітлення подій на Сході України. Наведу маленький приклад – значна частина наших ЗМІ називають «активістами» або «мітингувальниками» людей, котрі влаштовують бійки, безлади і захоплюють адміністративні будівлі. Словник тлумачить, що «активіст» - це діяльний, активний учасник громадського руху і це слово має позитивне забарвлення. «Мітингувальник» – це учасник публічних зборів де обговорюються актуальні суспільно-політичні проблеми. Не зрозуміло, як можна називати «учасниками громадського руху» чи «учасниками публічних зборів» озброєних сепаратистів, що діють поза правовим полем і вчинюють злочини проти держави?

Існує багато інших термінів , які чомусь соромляться вживати українські журналісти і редактори: «штурмовики», «сепаратисти», «злочинці», «нападники», «бойовики», «бандити», «громили», «головорізи», «найманці», «розкольники», «терористи». Так, саме терористами є ті озброєні люди, які захоплювали будівлі ОДА та СБУ в Донецьку, Луганську, Харкові.

У кримінально-правовій практиці тероризм класифікують як застосування чи погрозу застосування насильства чи інших загально небезпечних дій, що створюють небезпеку життю чи здоров'ю невизначеного кола осіб, заподіяння майнової шкоди або настання інших тяжких наслідків, якщо такі дії спрямовані на підрив атмосфери спокою, дестабілізацію, залякування чи пригноблення суспільства з метою ухвалення державою, міжнародною організацією, фізичною чи юридичною особою або групою осіб будь-якого рішення чи утримання від нього. Ознаками терористичної діяльності є політична вмотивованість, насильство або погрози використання насильства, намагання застосувати психологічний вплив, наявність позадержавного угрупування з ознаками організованої діяльності .

Озброєні і організовані сепаратисти вимагають відокремлення східних областей або ухвалення державою Україна федеративного статусу – і заради цього, вчиняють безлади, б’ють людей, озброюються, захоплюють будівлі. Тому, сепаратизм, у виконанні озброєних людей на Сході України - це не громадський рух і не публічні збори, а справжній тероризм. Отже, давайте, нарешті, називати речі своїми іменами.


Немає коментарів:

Дописати коментар