12 січня 2017 р.

Завдання першого пленарного тижня: в новий рік з сильними громадами

Скоро Верховна Рада розпочне пленарні засідання в новому році. Часу «на розкачку» в нас немає, тому мусимо зі старту взятися за розгляд найбільш злободенних та актуальних для людей питань. А що може бути актуальнішим за формування комфортного середовища в місцевих громадах? Цей процес безпосередньо залежить від темпів та якості децентралізації, яка сьогодні триває в Україні. Її мета – формування міцних самодостатніх осередків місцевого самоврядування, які будуть здатні забезпечити громадянам високу якість життя.

В грудні 2016 року вже відбулись перші вибори в 186-ти об’єднаних громадах. Це перші пілотні майданчики апробації реформи й скоро ми вже матимемо конкретні її результати. Але процес йде не так гладко як того хотілося б. Й одна з причин  - це прогалини в діючому законодавстві, які ми – народні депутати – повинні заповнити конструктивним змістом.

Парламентський Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування пропонує першочергово розглянути на засіданнях пакет законопроектів, які стосуються децентралізації. Це документи, що внесуть остаточну визначеність в реформування місцевих громад.

Законопроект 5520 допоможе провести вибори в тих об’єднаних громадах, де вони не відбулися ще минулого року. Справа в тому, що ЦВК відмовилась призначити вибори в 10 громадах, посилаючись на те, що вони знаходяться на межі районів й потрібно змінювати адміністративні кордони. Зокрема, не відбулось волевиявлення й на моїй рідній Вінниччині в Росошанській об’єднаній громаді. Новий законопроект врегульовує це питання й дає можливість автоматично коректувати межі районів при об’єднанні громад на кордоні адміністративних одиниць. 


Щоб об’єднані громади стали ще більш спроможними та потужними, законопроект 4772 передбачає процедуру добровільного приєднання до них нових населених пунктів. Так ми в рази розширимо можливості цих громад й зміцнимо їх фінансовий статус, що дозволить реалізувати стратегічно важливі місцеві соціальні та інфраструктурні проекти.

Важливо не лише створити об’єднану територіальну громаду, але й фахово нею управляти. Від кадрового наповнення владних структур на місцях залежить успіх усієї реформи. Саме цю проблематику регулює третій законопроект 2489.

Звичайно, жодна з цих законодавчих пропозицій не ідеальна. Але необхідно ініціювати фахову дискусію серед народних обранців, вдосконалити ці напрацювання й, врешті-решт, дати громадам шанс на та позитивні зміни у власному життєвому просторі.

Тому особисто я підтримую ініціативу профільного комітету й буду вимагати, щоб пакет законопроектів з децентралізації був внесений до порядку денного засідань Верховної Ради на 17-20 січня. В парламенті достатньо розумних конструктивних сил, які допоможуть довести цю реформу до логічного успішного завершення.

Комітет пропонує в першочерговому порядку включити до Розкладу пленарних засідань на період з 17 по 20 січня 2017 року проекти законодавчих актів, які сприятимуть подальшій децентралізації влади в Україні

Немає коментарів:

Дописати коментар