31 березня 2015 р.

«Вершити правосуддя мають чесні і професійні судді»

Народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Геннадій Ткачук розповів, чому на його думку «пробуксовує» люстрація.
В Україні оголошено про люстрацію суддів. Навіть народні депутати прийняли закон «Про відновлення довіри до судової системи».

Але, як показала практика, цей закон не працює. Що заважає суспільству позбавитися нечесних суддів, а державі нарешті добитися справляння судочинства, як того вимагає закон, а не телефонного права чи винагороди, розмірковує народний депутат, член профільного Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя Геннадій Ткачук.

«Бажання швидко навести лад в суддівській системі і вичистити не чесних суддів з влади призвело до прийняття неефективних законів. Тепер система щосили пручається процесу, а на другу спробу може не вистачити ні часу, ні народного терпіння. Дострокові вибори Верховної Ради, формування нової більшості та уряду в жовтні-листопаді минулого року, здавалося, допоможуть запустити повноцінну перезавантаження всієї державної вертикалі. На практиці ж вітчизняні суди залишилися недоторканими кадровими заповідниками часів Віктора Януковича.

Судді вже кілька разів продемонстрували своє небажання змінити систему, і змінити свою роль у цій системі. Перший раз це стало зрозумілим після того, як судді формально могли обрати нових голів судів. Після цих «виборів» більшість судів очолили ті ж самі люди, що при Януковичі. Ще більш цинічним є фарс, який відбувався у Вінницькому суді, коли визначали запобіжні заходи щодо одіозних судів Царевич і Кицюка. Цей судовий процес показав, що судова система прогнила наскрізь.
Що ж робити, у ситуації, коли люстрація не відбувається, а судочинство здійснюють старі кадри? Ми у Комітеті з питань правової політики та правосуддя знайшли часткове вирішення цієї проблеми.

Річ у тім, що судді після перших п’яти років діяльності можуть набути довічного статусу судді. Тобто, суддя визнається служителем Феміди по життєво, з усіма пільгами і статусом. Надає цей статус Верховна Рада, а рекомендує – наш комітет.

І ось члени нашого комітету, з огляду, на те, що правосуддя має знаходитися у чесних і професійних руках, пильніше почали придивлятися до кандидатів на довічний статус. І вже зараз ми відмовили у наданні статусу майже 200 суддям. Є такі факти і по Вінницькій області. Їх біля двох десятків. Якщо люстрація суддів не працює, то ситуацію мають терміново виправити народні депутати. Звичайно ж в межах Закону і своєї компетенції», - розповів Геннадій Ткачук про роботу Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя.

Немає коментарів:

Дописати коментар