10 квітня 2013 р.

"УДАР Віталія Кличка" проти "молочної мафії"

Народними депутати фракції "УДАР Віталія Кличка" розроблено низку заходів для встановлення мінімальної ціни на молочну продукцію, яка закупається у населення, і протидії "молочній мафії", яка сьогодні скупає у людей молоко за безцінь.


Ситуацію в молочній галузі в Україні, взагалі, слід визнати катастрофічною. За період 1990 по 2012 роки виробництво молока скоротилось більш ніж у 2 рази (з 24,5 до 11,3 млн. тонн). Чисельність корів лише у 2012 році зменшилась на 0,8 відсотка або на 21,5 тис. голів (з 2582,2 тис. голів до 2560,7 тис. голів).

Вартість закупівлі молока у населення знаходиться на рівні, який не може забезпечити відшкодування витрат на його виробництво, при тому що ціна продажу молока у роздрібній мережі перевищує вартість його закупівлі у 3,5-7 разів. Доведені до відчаю селяни інколи виливають молоко на землю, ніж погоджуються віддавати його перекупникам за копійки. Але спекулянти, яким потурає влада, відчувають себе впевнено, і збільшувати закупівельні ціни, звісно, не збираються. Усі заходи Кабміну у напрямку захисту людей від свавілля перекупників виявилися неефективними.

Однак залишити людей сам-на-сам із потужною і розгалуженою "молочною мафією" – значить не лише вбити молочне виробництво в Україні, а й зрадити наших виборців, які бачать у демократичних реформах єдиний шлях розвитку країни, і довірили "УДАРу" представляти їхні інтереси у парламенті.

Саме тому фракція "УДАР Віталія Кличка" ініціювала внесення законопроекту про внесення змін до статті 15 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо регулювання закупівельних цін на молоко, згідно з яким ціни на молоко мають бути прив'язані до споживчих цін. Законопроект було подано за підписом "ударівця" Тараса Кутового.

Зокрема, пропонується щороку до 1 лютого затверджувати мінімально допустимий рівень цін на молоко незбиране (не піддане будь-якій обробці, переробці чи пакуванню для потреб подальшого продажу) другого ґатунку на період з 1 лютого поточного року до 1 лютого наступного року, що визначається за формулою: Рі = Рі-1 х І : 100, де Рі – мінімально допустимий рівень цін на поточний рік; Рі-1 - мінімально допустимий рівень цін на попередній рік; І - індекс споживчих цін за попередній рік. У разі якщо індекс споживчих цін не перевищує 100 відсотків, мінімально допустимий рівень цін встановлюється на рівні попереднього року

Отже, будь-які перекупники мають рахуватися із тим, що мінімальні ціни на молоко визначатимуть не вони, а та ситуація, яка на даний момент склалася в економіці держави.

І коштувати молоко, яке буде закупатися у населення, дешевше за пляшку води у магазині не буде!

Слід сказати, що лобісти і захисники "молочної мафії" негайно здійняли галас, що такий законопроект може знищити галузь переробки молочної продукції.

Але сьогодні різниця між закупівельними цінами (у кращому випадку – 2 грн.) і тією ціною, яка з'являється на полках магазинів (щонайменше – 10 грн.) не є ані об'єктивною, ані адекватною. "З повітря" робляться шалені кошти, втрачати які, безумовно, перекупники не бажають.

Ми розуміємо, що внесений "УДАРом" законопроект буде зазнавати шалений опір і далі. Надто багато бажаючих підзаробити на важкій праці людей села.

Але я переконаний – власні обіцянки по захисту селянина "УДАР Віталія Кличка" обов'язково виконає. І "молочну мафію" буде знищено.

Геннадій Ткачук,
Народний депутат України,
член фракції "УДАР Віталія Кличка"


Немає коментарів:

Дописати коментар