26 жовтня 2013 р.

На засіданнях нашого Комітету ми забуваємо про свої політичні погляди

23 жовтня відбулося засідання Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, де загалом було розглянуто 14 законопроектів.
Одним з найбільш складних був проект змін до Закону про поводження з побутовими відходами. Дискусія тривала майже годину, проте Комітет підтримав цей законопроект, сподіваюсь тепер збір, вивіз та переробка сміття стане інвестиційно-привабливою діяльністю.
Багато суперечок викликав Проект Закону про Концепцію підвищення енергоефективності у сфері житлово-комунального господарства – через його декларативний характер. Як на мою думку, немає потреби затверджувати законом концепції, Верховна Рада має приймати законом лише загальнодержавні програми із відповідним фінансуванням. Проте більшість депутатів схилилася до думки що від прийняття цієї концепції-декларації гірше не буде.
Розглянули два прямо протилежних законопроекти: один про дозвіл приватизації службових квартир, другий - про заборону приватизації службових квартир. Комітет вирішив що потрібно знайти "золоту середину" і доопрацювати обидва, адже в певних випадках не можна зовсім забороняти приватизацію, проте не можна й дозволяти приватизувати всі службові квартири.
Депутати одностайно схвалили дуже потрібний проект змін до закону про ОСББ, які спрямовані на запобігання порушенню прав власників приміщень у багатоквартирних будинках з боку посадових осіб ОСББ, зокрема, шляхом запровадження вступних внесків при прийнятті власника приміщень у ОСББ, затягування прийняття власників у члени ОСББ тощо. Проект визначає, що членство в ОСББ є безкоштовним. Здивувало, що цей слушний законопроект пройшов поза увагою завжди активної "осббшної" громадськості.
Так само одностайно Комітет підтримав законопроект щодо внесення змін до статті 60 Житлового кодексу стосовно Єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Сподіваюсь, що після прийняття цей закон забезпечить прозорість ведення обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та створить умови для здійснення громадського контролю за розподілом і наданням житлових приміщень.
Не було довгих дебатів й щодо внесення змін до Закону "Про електроенергетику" щодо послуг з електропостачання, які запропонували наші колеги з Комітету депутати Андрієвський, Сальдо та Марцінків. Ці зміни спрямовані н м гарантування прав населення — споживачів послуги з електропостачання, зокрема недопущення припинення електропостачання в односторонньому порядку.
Також Комітет підтримав зміни до Бюджетного кодексу, згідно з якими розроблення або оновлення містобудівної документації на місцевому рівні може здійснюватися за рахунок державного бюджету.
Були розглянуті деякі законопроекти із специфічним змістом, наприклад зміни до Закону "Про природні монополії" щодо поширення дії стимулюючих методів регулювання на всі суб'єкти господарювання на суміжних ринках, проте наші депутати розібралися у всіх складних питаннях і дали належні висновки до всіх законопроектів.
Варто зауважити, що на відміну від пленарних засідань Верховної Ради, в роботі нашого Комітету немає жодних політичних протистоянь, тому вони відбуваються в сприятливій атмосфері, всі питання обговорюються доброзичливо і суто професійно. Хоча майже з кожного питання виникають дискусії – вони мають продуктивний характер і лише допомагають знайти правильне рішення. Велика заслуга в цьому належить голові нашого комітету Спиридону Кілінкарову, втім хочу також відзначити кожного депутата за те що вони приходять на засідання комітету працювати, а не відстоювати свої політичні погляди.
Скоро рік минає з того часу як були обрані депутати 7 скликання і мені дуже приємно спостерігати, як наша робота в Комітеті стає все більш злагодженою і професійною.

Немає коментарів:

Дописати коментар