29 травня 2014 р.

Результати виборів мера Одеси будуть оскаржені

Для запобігання фальсифікаціям на виборах Президента України партія УДАР підготувала сотні мобільних юридичних груп. Одна з таких груп, в яку крім мене входили народні депутати від УДАРу Я.Гінка , О.Корнійчук і М.Паламарчук, прибула до Одеси за кілька днів до виборів.

Ми відразу переконалися, що президентська компанія проходила на Одещині досить мирно, чисто і чесно, а найбільш жаркі баталії розгорнулися в самій Одесі навколо виборів міського голови. Одесити добре розуміли важливість цих виборів і сподівалися, що вони відновлять в місті мир і спокій та покладуть край бездіяльності міської влади, яке вже призвела до трагічних наслідків.

На жаль, вся передвиборна кампанія за посаду мера в Одесі велася нечесно і брудно, з великою кількістю порушень. Одесити у властивій їм манері жартували, що Одеса зі столиці гумору перетворилася на столицю «чорного» піару.

Деякими з кандидатів на пост міського голови була допущена маса порушень - від фальстарту передвиборної кампанії до фактів непрямого підкупу виборців шляхом роздачі від імені одного з кандидатів продовольчих пайків, медикаментів, надання безкоштовних медичних послуг і т.д. Одесити надали нам десятки доказів таких порушень. Вони скаржилися, що передавали відповідні заяви компетентним органам, але там їх відфутболювали і перенаправляли розгляд на інші органи. Ми домагалися належного реагування, інформували правоохоронні органи, проте в умовах браку часу їх реакція не завжди була належною.

Проте, завдяки присутності народних депутатів міліція досить оперативно відреагувала на повідомлення про те, що на вулиці Генерала Бочарова виявлена ​​партія виборчих бюлетенів. Разом з міліцією ми прибули на місце події і були присутні при вилученні чотирьох господарських сумок. У нашій присутності їх розкрили і виявили там тисячі бланків виборчих бюлетенів для виборів мера Одеси. У більшості бюлетенів вже були проставлені «галочки » навпроти прізвища одного з кандидатів у мери , біля офісу якого і були виявлені сумки.

Перерахунок вмісту показав, що в сумках знаходилося майже 14 тисяч бюлетенів, в яких була проставлена ​​галочка навпроти прізвища (кандидата) Геннадія Труханова, і більше 3 тисяч чистих бюлетенів.

Величезну кількість порушень ми зафіксували і в день голосування. Були зафіксовані проблеми зі своєчасним відкриттям виборчих дільниць. Особливо часто зустрічалися махінації зі списками виборців: у багатьох списках з виборів міського голови виборців було більше, ніж у списках з виборів Президента. Мало місце незаконне включення громадян у списки виборців, відсутність в них цілих сімей і навіть багатоповерхових житлових будинків.

Часто-густо здійснювалося перешкоджання роботі офіційних спостерігачів: багатьом не дозволяли спостерігати за ходом голосування і підрахунком голосів. Після нашого втручання багато конфліктів були вирішені. Деяких журналістів, що працюють на виборах в Одесі, намагалася затримувати міліція, і в цих випадках знову доводилося втручатися народним депутатам від партії «УДАР».

Всього на виборах міського голови спостерігачі склали близько тисячі актів про виявлені порушення виборчого законодавства , в тому числі суттєвих.

26 травня близько сотні одеситів пікетували міську виборчу комісію з вимогою проведення чесного підрахунку голосів на виборах у мери. На думку протестувальників, в Одесі знову відбулася тотальна фальсифікація волевиявлення городян, люди скаржилися що вони "знову зіткнулися з цинічними діями тих людей, які, прикриваючись немов би відходом від партії злочинців, знову продовжують свою чорну роботу".

27 травня неприродно швидко була скликана і проведена позачергова сесія Одеської міської ради, на якій голова Одеської міської виборчої комісії доповів про результати голосування і підсумки виборів Одеського міського голови і визнання повноважень Геннадія Труханова.

Проте народний депутат Едуард Гурвіц оскаржить незаконне, на його думку, дане рішення Одеської міської територіальної виборчої комісії. Він вважає, що на отримання сфальсифікованого результату виборів у ворогів Одеси витрачені всі їх можливості і резерви і що захистити цей результат в новій політичній ситуації, що настала вже після президентських виборів, їм не вдасться. Зараз Едуард Гурвіц проводить всю необхідну підготовчу роботу для оскарження сфальсифікованих результатів виборів мера. Особисто у мене немає жодного сумніву, що в цьому питанні він буде максимально наполегливим і послідовним.


Немає коментарів:

Дописати коментар