17 серпня 2017 р.

Пенсійна реформа не повинна перетворитися на інструмент політичної гри


Тема пенсійної реформи сьогодні на слуху чи не в кожного українця. Остаточне ухвалення пенсійної реформи є одним з найважливіших завдань, які має виконати Парламент після відновлення сесійної роботи.

Нині до закону про пенсійну реформу запропоновано дуже багато правок. Безумовно, зміни до законопроекту можливі. Але хочу наголосити, що вони повинні вдосконалювати закон, а не нівелювати його положення. 
Зазвичай, «атаки поправками» здійснюється тоді, коли є намір саботувати ухвалення закону. Тому зараз важливо правильно розставити пріоритети: з одного боку – підвищення пенсій для 9 мільйонів пенсіонерів та відновлення соціальної справедливості, з іншого – політичні амбіції деяких сил. Пенсійна реформа не повинна перетворитися на інструмент політичної гри. 

Прийняття законопроекту про пенсійну реформу дозволить підвищити рівень пенсійного забезпечення, припинити "зрівнялівку" та запустити механізм щорічного автоматичного перерахунку пенсій. Проект цього закону напрацьовувався урядом спільно з вітчизняним експертним середовищем, соціальними партнерами та міжнародними експертами.
Законопроект, зокрема, передбачає підвищення пенсій з 1 жовтня 2017 року. Планується також передбачити, що в 60 років виходитимуть на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 мали 25 років страхового стажу, а діапазон вимоги щодо страхового стажу щорічно буде збільшуватися на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році. При цьому запроваджується гнучкий коридор пенсійного віку та можливості компенсації відсутнього страхового стажу — громадяни, яким не вистачає років стажу, щоб задовольнити вимогу стосовно мінімального стажу, матимуть можливість сплатити внески за відсутні роки (не більше 5 років).

Законопроектом також запроваджуються єдині правила визначення розмірів пенсійних виплат. Діятиме нова формула нарахування пенсій за єдиним підходом для "старих" і "нових" пенсіонерів із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн. Тобто показник, за яким розраховуються пенсії, буде підвищено майже утричі. В результаті зазначеного "осучаснення" пенсіонери уже з 1 жовтня отримають підвищення пенсій. 

Крім того, передбачається автоматична норма про щорічну індексацію (перерахунок) пенсій для захисту від інфляції, а також пропонується відмінити оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. 

Позиції щодо пенсійної реформи є різними, так само є різними підходи до її впровадження. Однак ясно одне: пенсійна реформа вкрай потрібна країні! 
Депутати мають довести, що їхні слова про захист людей не є порожніми. Тому зараз важливо об’єднати зусилля та довести справу до завершення!

Немає коментарів:

Дописати коментар