26 липня 2014 р.

Українське суспільство вимагає розпуску Верховної Ради


Партія «УДАР» і її фракція у Верховній Раді завжди активно і послідовно відстоювали необхідність перевиборів до найвищого законодавчого органу нашої держави. Нардепи-ударівці повсякчас піднімали це питання в парламенті, на зустрічах із Президентом і в ЗМІ, підготували відповідний проект постанови у Верховній Раді.

Вимога Майдану про повне перезавантаження влади завжди була пріоритетним завданням партії "УДАР". Але наша позиція щодо перевиборів посилилася новою суспільною реальністю, яку сформували останні події в країні. Анексія Криму і війна з російськими окупантами на сході України викували нову українську націю, яка в першу чергу хоче бачити в державі ефективні і не корумповані органи влади та чесних і патріотичних політиків і чиновників. 

Однак, старий склад парламенту не відповідає змінам, що відбулися в суспільстві останнім часом, і запитам виборців. Нещодавно ми отримали новий Кабінет Міністрів, нового Президента, але ми досі маємо старий і заскнілий склад Верховної Ради, який до того ж перенасичений агентами Кремля. Люди не хочуть бачити там зрадників Україні, які не тільки не захищають інтереси українського народу, але й відкрито відстоюють інтереси ворожої держави, займаються провокаціями, шкодять, гальмують процес реформ і відверто саботують прийняття важливих законопроектів. Народ України також наполегливо вимагає щоб ці запроданці понесли відповідальність.

Утім, не лише через огиду і зневагу до окремих депутатів українське суспільство вимагає дострокових виборів. Ця Верховна Рада у цілому не відповідає настроям і прагненням українців. Всі громадяни хочуть миру, добробуту, наближення до європейського рівня життя. Проте існуючий склад парламенту не здатний їм цього забезпечити, адже він виявився не спроможній навіть розпочати системні реформи. Він годен тільки до нечастих позитивних рішень, при чому всякий прогресивний закон він приймає лише в результаті тривалих і цинічних торгів. Однак більшість законодавчих змін і новацій, спрямованих на покращення в економіці, він провалює, відстоюючи інтереси олігархічних груп і монополій.

П'ята колонна у Верховній Раді незаконно приймає антинародні «Закони про диктатуру» в січні 20014 р.
Країна більше не має можливості і часу спостерігати за цими ганебними торжищами. Верховна Рада більше не може бути майданчиком для безчесних гендлювань, провокацій та самопіару. Якщо ми залишимо її такою як є – нас не зрозуміють ані український народ, ані західні партнери. Беззаперечно, потрібна нова Верховна Рада, яка буде працювати на країну, на її розвиток – і тому сьогодні ми показали приклад державницького підходу до традиційно болючої в Україні проблеми ротації політичної еліти і збулися коаліції, зробивши важливий крок до давно очікуваного розпуску. Інших можливостей в нас не було: відсутність коаліції є єдиною правовою підставою для розпуску парламенту.

Сьогодні проти перевиборів виступають лише депутати, які тримаються за свої крісла і не мають шансів потрапити до нового складу Верховної Ради. В них стався конфлікт інтересів зі своїми виборцями, а їх аргументи проти розпуску парламенту примітивні і надумані. Дехто з них переконує що не можна розпускати Раду під час антитерористичної операції на Сході або під небезпекою виникнення зовнішньої загрози. Проте парламент працюватиме принаймні ще місяць – лише тоді в Президента з’являться підстави для розпуску Верховної Ради. Існують всі передумови, що активна фаза АТО за цей час закінчиться, а Росія нарешті схаменеться. Якщо, не дай Боже, стануться ускладнення – Президент може й пригальмувати підписання Указу про розпуск і надати цьому недолугому складу Верховної Ради можливість попрацювати ще деякий час, навіть незважаючи на те, що присутність в ньому п’ятої колони є чи не найбільшим фактором небезпеки.

Дехто також побоюється що оберуть набагато гірший склад парламенту, але нічого не зробиш – це буде вибір народу, а сьогодні ми мусили виконати його волю і почати оновлення з себе.

Все-таки, навіть після розпуску парламенту, депутати продовжуватимуть виконувати свої повноваження, що безпосередньо не пов'язані з повноваженнями Верховної Ради, аж до першого засідання нового складу. І ми маємо спрямувати їх на забезпечення можливості приходу до Верховної Ради нових, патріотично налаштованих, ініціативних і відповідальних політиків, здатних об'єднатися щоб створити ефективну коаліцію і стати командою однодумців, сформувати дієвий уряд і разом з ним здійснити кардинальні реформи.

Геннадій Ткачук


Немає коментарів:

Дописати коментар