27 листопада 2014 р.

Перший день Верховної Ради восьмого скликання


Перш, ніж поділитися своїми враженнями від першого дня роботи Верховної Ради восьмого скликання, хочу привітати Володимира Гройсмана з обранням на посаду голови Верховної Ради. Мені дуже приємно, по-перше, що головою парламенту обрано дуже порядну професійну і працездатну людину, а по-друге, що цю людину я дуже добре знаю: мені не один рік довелося працювати з Володимиром Борисовичем у Вінницький міській раді.

Також втішає, що ми вже в перший день роботи зуміли створити коаліцію та обрати і голову Верховної Ради і Прем'єр-міністра, обійшовшись без тривалих нудотних торгів за ці посади – як це було в минулих скликаннях. Це свідчить про те, що депутати і депутатські фракції в першу чергу налаштовані на серйозну роботу, а не на виторговування різних преференцій і благ.

Сподіваюся, що так саме швидко ми сформуємо персональний склад президії та комітетів Верховної Ради, складу Уряду та затвердимо програму дій Кабміну. Далі найголовнішим буде узгодити показники держбюджету-2015 і прийняти його. Отже, роботи на найближчі тижні вистачатиме. 

Під час першого засідання Верховної Ради восьмого скликання неодноразово згадував події цієї зими. Новообрана Рада – це останній виконаний пункт вимог Майдану, які стосувалися повернення до Конституції 2004 року та дострокового проведення президентських і парламентських виборів. Хоча, якби ми тоді погодилися на домовленості з Януковичем, лише через місяць – у грудні мали бути проведені дострокові президентські вибори. Якою була б в цьому разі наша країна – із "Новоросією" у складі восьми областей чи лише з без анексованого Криму – важко сказати. 

Але можу впевнено сказати одне – за цей рік наша країна зробила потужний крок у своєму демократичному розвитку і набула нових суспільних цінностей. масштабно та динамічно та змінюються наше суспільство. За "звичайних" умов, щоб минути той шлях, який ми пройшли за рік, нам знадобилося би років 15-20. Ми також отримали низку викликів, кожний з яких можна назвати історичним за масштабами та значенням для майбутньої долі держави. Адекватна і стрімка відповідь на ці виклики визначить успішність проекту під назвою "Україна". Сьогодні дуже багато залежить від депутатів. І, повірте, всі ми відчуваємо історичність даного періоду і власну відповідальність – і тому готові мобілізувати свої зусилля, знання, досвід та працювати з повною віддачею.


Немає коментарів:

Дописати коментар