27 червня 2014 р.

Відновлення конституційного порядку


На жаль, представниками української влади і ЗМІ чомусь не застосовується вислів "відновлення конституційного порядку" щодо подій на сході України, хоча саме таке визначення найбільше підходить до описання мети антитерористичної операції.

Нагадаю, перша чеченська війна в Росії мала офіційну назву "заходи з відновлення конституційного порядку в Чеченській Республіці". Варто зазначити, що після розпаду СРСР Чечня стала фактично незалежною державою, а її уряд відмовився підписувати федеративний договір з Російською Федерацією. Республіка мала свою Конституцію, державну символіку - прапор, герб і гімн, органи влади - президента, парламент, уряд, суди. В 1991 р. Д.Дудаєв, а в 1997 р. А.Масхадов, цілком законно обиралися президентами Чеченської Республіки, так само як й інші органи державної влади Чечні. В 1994 р. навіть вживався вираз «введення російських військ до Чечні».

На сході України ситуація зовсім інша. Там в кількох районах Донецької та Луганської областей російські найманці і диверсанти разом із місцевими терористами та їх пособниками майже повністю заблокували діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування, і тим самим унеможливили виконання ними своїх конституційних функцій. Тобто, на цей час Конституція України в тамтешніх районах і містах не діє, а конституційні права громадян брутально порушені. Саме тому антитерористичну операцію можна визначити одним із заходів спрямованих на відновлення конституційного порядку, тобто конституційної влади, на Донбасі та Луганщині.

Також українські ЗМІ та правоохоронці майже не вживають термін "екстремізм". В тій самій Росії під екстремістською діяльністю розуміють насильницьку зміну основ конституційного ладу і порушення цілісності Російської Федерації; публічне виправдання тероризму та іншу терористичну діяльність; розпалювання соціальної, расової, національної або релігійної ворожнечі. Екстремізм (від лат. Extremus - крайній) - це прихильність до крайніх поглядів і заходів (зазвичай в політиці), серед яких провокування заворушень, громадянська непокора, терористичні акції, методи партизанської війни. Найбільш радикально налаштовані екстремісти часто заперечують в принципі будь-які компроміси, переговори, угоди. Як бачите, визначення "екстремістський" добре пасує сепаратистському руху на сході України.

Крайньою формою екстремізму є тероризм. Екстремізм у всіх його проявах є ідеологічним джерелом тероризму, він подає тероризму ідеї, живить його морально, виправдовує терористів і терористичні акти, називаючи їх, наприклад, «відплатою», «звільненням» або «священною війною». Тому за все, що творить тероризм, відповідальний екстремізм, так само на сході України екстремізм породив тероризм.

Ріже слух, коли деякі зовсім не проросійські ЗМІ називають бандитів, терористів та диверсантів «прихильниками федералізації», «ополченцями» і «добровольцями». Прикро, коли в умовах інформаційної війни журналісти не знають значень деяких слів і не можуть правильно розставити акценти.

Журналісти мали б знати, що «ополчення» - це військове формування, що на добровільних засадах створюється для допомоги діючій армії. Якій армії допомагають «ополченці ДНР»? Хіба що російській... 

Так само «доброволець - це людина, яка добровільно вступила до діючої армії». До армії, а не до озброєної банди.

Із словника також можна дізнатися, що «бойовик» - це член збройного угруповання, що входить до неформальної (зазвичай терористичної) організації. Тобто, озброєні банди ДНР і ЛНР складаються з бойовиків.

Саме «бойовиками» найчастіше називають російські ЗМІ учасників збройних угруповань на Кавказі. А в росіян є чому повчитися в сфері боротьби із тероризмом. За останні 20 років на території Росії було скоєно близько 30 терористичних актів у формі вибухів, за цей же період були взяті в заручники близько 6000 осіб, в ході операцій загинуло близько 2000 чоловік, було поранено близько 3000 чоловік! І це - лише офіційні дані, правозахисники стверджують, що насправді загальна кількість загиблих є в десять разів більшою.

За чотири місяці з початку 2014 року лише на Північному Кавказі було знищено більше 350 членів бандпідпілля - справжня війна! Цю цифру навів Міністр внутрішніх справ Росії. В своїй доповіді щодо «ополченців» з Кавказу він вживав не звичні для українців визначення: «бойовики», «бандформування», «бандугруповання», «бандпідпілля», «збройне підпілля», «диверсійно-терористичні групи», «посібники терористів», «поліцейські операції», «протидія екстремізму і тероризму», «терористична діяльність», «нейтралізація організаторів і виконавців терактів» тощо.

Так, при висвітленні заходів з відновлення конституційного порядку на Сході України ми поки програємо Росії інформаційну війну. Серед причин - відсутність досвіду у наших медійників та журналістів. Цей досвід можна швидше набути, вивчаючи діяльність колег при висвітленні збройних конфліктів в інших країнах, в тому числі на Північному Кавказі. А найголовнішою ознакою такого досвіду - є точність формулювань.



Немає коментарів:

Дописати коментар