15 червня 2014 р.

Чи причетне російське посольство до трагедії із збитим українським літаком?

посольство
Російська амбасада в Києві 15 червня 2014 р.

Обговорюючи "доцільність" вчорашньої акції біля російського посольства в Києві, не можна забувати, що воно є штаб-квартирою легальної резидентури, тобто співробітників розвідки (в т.ч. військової), що діють під дипломатичним прикриттям і займаються координацією розвіддіяльності в Україні. І якщо між нашими країнами триває війна - на все, що відбувається під дахом російського посольства і навколо нього, потрібно дивитися під іншим кутом.

Колишній співробітник військової розвідки письменник Віктор Суворов (Резун) розповідав, що в радянських посольствах значна частка співробітників працювала на розвідку, в них існували три групи - 40% "чисті" дипломати, 40% - політична розвідка КДБ, 20% - військова розвідка ГРУ. Вони могли займати будь-які посади, але військовий аташе - завжди був офіційний розвідник, що збирав інформацію легальними методами, наприклад, у місцевих ЗМІ. Навряд чи зараз в російському посольстві інші співвідношення, тим більше, зважаючи на особливу роль "чекістів" у сучасній Росії. Більше того, фахівці з контрозвідки вважають, що співробітники різних російських спецслужб зараз можуть займати до 80 відсотків дипломатичних посад в російських посольствах і консульствах. Деякі з них майже не приховують своєї приналежності до шпигунських відомств, а деякі трудяться вдень і вночі, ретельно маскуючи свою справжню відомчу приналежність ударною працею на посадах прикриття.

Давайте згадаємо, як півтори місяці тому Україна оголосила персоною нон-грата військово-морського аташе посольства РФ в Україні у зв'язку «з його діяльністю, несумісною з дипломатичним статусом відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року». МЗС України повідомило тоді, що «30 квітня російський дипломат був затриманий Службою безпеки України на місці вчинення ним агентурної акції. Найближчим часом дипломат повинен залишити територію України».

За даними СБУ основні агентурні мережі ФСБ РФ і ГРУ ГШ ЗС РФ на сході України були сформовані в період з 2010 по 2013 рр.. І лише мала частка нинішніх «вербувальників», диверсантів і координаторів з Росії, які здійснюють сьогодні підривну діяльність на українській території, були заслані в Україну в останні місяці. Чи брали співробітники російського посольства безпосередню участь у створенні на Півдні і Сході наявної потужної агентурної мережі, ми можемо тільки здогадуватися.

Але ми можемо не сумніватися в тому, що російське посольство активно бере участь у формуванні в Україні армії "агентів впливу". Агенти впливу – це впливові особи, що просувають інтереси іноземної держави при формуванні громадської думки. Ними можуть бути не лише "зірки" та журналісти. Російські дипломати-розвідники особливу увагу приділяють політикам, науковцям, відомим діячам культури, співакам, акторам, спортсменам. Високо цінуються російською розвідкою агенти впливу, які займають високе положення в суспільстві і за своїм службовим становищем здатні цілеспрямовано негласно впливати на ідеологію, політику, діяльність компаній, розвиток окремих подій, засоби масової інформації у вигідному для Росії напрямку. 

Агентура впливу діє цілком легально, посилено лобіюючи російськи інтереси в органах влади, на очолюваних нею підприємствах, регулярно виступаючи на телебаченні. Так само діяльність російського посольства з координації та "активізації" агентів впливу захищена від юридичної відповідальності.

Але, якщо розвідувальна діяльність російського посольства здійснюється за часів неоголошеної війни, виходить, що воно виступає одним із прихованих інструментів цієї війни. З цієї точки зору є повністю зрозімілим обурення українських громадян, які вийшли на вчорашню акцію. Адже цілком можливо, що російські розвідники, що працюють під дахом посольства, створювали диверсійну мережу, причетну до кривавих терористичних актів, в тому числі до знищення українського літака Іл-76. І ті декілька пошкоджених біля гнізда російської розвідки авто мають несумірно маленьку ціну порівняно із десятками українців, що загинули в збитому російською агентурою літаку.

Див. також:
Політика подвійних стандартів Кремля щодо тероризму
Давайте називати терористів терористами

Немає коментарів:

Дописати коментар