4 червня 2015 р.

Депутатську недоторканність потрібно скасувати, як механізм ухилення від відповідальності

Депутати Верховної Ради України проголосували за зняття депутатської недоторканості і притягнення до кримінальної відповідальності Сергія Клюєва і Сергія Мельничука.

Ці рішення підтримали майже всі депутати проєвропейської коаліції. І це не дивно, адже коли політики йшли на позачергові вибори до Верховної Ради, то майже всі обіцяли скасувати депутатську недоторканність.

Зрештою, це одна з ключових вимог майдану. Тому у Верховній Раді проєвропейська коаліція проголосувала за скасування депутатської недоторканості в першому читанні,  і законопроект відправили до Конституційного суду. Скільки розглядатиме законопроект Конституційний суд, який вердикт винесе – можна зараз тільки здогадуватися.

Майже вся коаліція підтримала подання Генпрокуратури на притягнення до кримінальної відповідальності депутатів Клюєва і Мельничука. З цим зрозуміло.

Але тут виникає головне питання. На жаль, прокуратура та інші правоохоронні органи  за рік роботи не зробили реальних кроків відносно притягнення до відповідальності всіх злочинців режиму Януковича,  які віддавали і виконували злочинні накази. Усіх тих,  хто грабував Украіну. Хто розстрілював людей, хто звозив «тітушок». І тому подання ГПУ на Клюєва і Мельничука виглядали не об’єктивно, не переконливо, не аргументовано.

Ось такий факт. Двічі Регламентний комітет відхиляв розгляд цих подань, тому що не було представлена доказова база. На завданні депутати задали 82 питання прокурору, і прокуратура ледве змогла відповісти на 17 питань по цим звинуваченням.

Склалось таке враження, що Генпрокуратура з одного боку, робить PR крок про свою титанічну працю, а з другого боку, намагається тиснути на депутатів.

Не дивлячись на всі огріхи з боку Генпрокуратури, депутати коаліції, які підтримують Президента,  дала можливість притягти до відповідальності Сергія Клюєва та добровольця, комбата «Айдару» Сергія Мельнийчука.

Цікаво, що з Клюєвим ледь не стався казус. Якби ГПУ не заручилася підтримкою депутатів, і не розпочала кримінальне провадження проти нього, то ЄС відмінив би санкції щодо Клюєва.
Тепер Генпрокуратура у суді має довести вину Клюєва і Мельничука, а ті, як усі прості громадяни, мають надати докази своєї невинуватості.

Всі ми знаємо, як працює наша судова система, яку уряд навіть не почав реформувати. І не дуже віриться у справедливість суду.  Адже в Україні суддям довіряють менше 4% громадян.

Голосування у Верховній Раді доводить, що депутати з коаліції разом з Президентом роблять усе можливе, щоб б змінити закони, правила гри в Україні на сучасні і європейські. А от уряд не квапиться реформувати судову систему, правоохоронні органи, систему юстиції, виконання покарань, медицину, освіту. Одним словом, важко знайти галузь, яку б уряд намагався удосконалити. Саме тому українці не відчувають справедливості, рівності можливостей і впевненості у майбутньому.

Вважаю, що настав час жорстко спитати з міністрів про їхню роботу і її результати.

А знімати недоторканність треба не тільки з конкретних депутатів, а скасовувати її, як інститут, що не відповідає вимогам сьогодення. Саме це рішення і буде очікуваним суспільством, зрозумілим всім, справедливим і моральним.

Немає коментарів:

Дописати коментар