25 травня 2016 р.

Пріоритетний план дій Уряду передбачає реальну децентралізацію

Багато експертів вже дали позитивну оцінку пріоритетному плану дій Уряду на 2016 рік та надали до нього свої пропозиції. Залучення громадськості до обговорення таких документів вже свідчить про професійний та відповідальний підхід нової урядової команди на чолі з Володимиром Гройсманом. Не буду давати загальну оцінку урядової стратегії, але мені б хотілось зупинитись на розділі, який передбачає наповнення децентралізацію конкретним змістом.

Отже, серед головних пріоритетних кроків уряд виділяє:

 - Заохочення та підтримку подальшого об’єднання територіальних громад.

- Оптимізація територіальної організації органів виконавчої влади.

- Передача повноважень органам місцевого самоврядування у сфері земельних відносин з одночасним запровадженням механізмів  контролю за використанням земель.

- Проведення секторальної децентралізації.

Розширюючи повноваження органів місцевого самоврядування, Кабінет Міністрів пропонує посилити відповідальність місцевих чиновників за порушення Конституції та законів та зміцнити контроль над місцевою владою з боку громад.

На практиці це означатиме, що, наприклад, якість та доступність освіти та надання медичних послуг підвищиться, адже місцеві громади можуть самі визначати пріоритетні заклади освіти та охорони здоров’я та отримати під них матеріальну базу. Також доступнішими стануть адміністративні та соціальні послуги завдяки передачі значної частини функцій від держави до органів місцевого самоврядування.

В цілому ж зусилля Уряду та Прем’єра спрямовуються на формування спроможних громад, забезпечення відкритості, прозорості та підзвітності місцевої влади, що відповідає логіці проведення децентралізації.

Йдучи на вибори, всі партії, які потрапили до парламенту у своїх передвиборчих програмах обіцяли розширити повноваження та можливості місцевих громад. Сьогодні прийшов час парламентарям незалежно від їх партійної приналежності виконати свої обіцянки – підтримати зміни до законодавства, спрямовані на децентралізацію, які вноситиме Уряд.


Немає коментарів:

Дописати коментар