24 грудня 2014 р.

Геннадій Ткачук: Держбюджет 2015, поданий урядом - це бюджет зубожіння українців


Народний депутат України Геннадій Ткачук поділився своїми думками стосовно Державного бюджету 2015 та нововведень уряду, які очікують на українців. Як каже політик, формування Держбюджету сьогодні відбувається в  жорстких умовах. Країна змушена буде буквально виживати.
Геннадію Віталійовичу, експерти вже називають новий бюджет антисоціальним. Як Ви оцінюєте його?
- Держбюджет 2015 в основному планується наповнити за рахунок зниження соцвиплат, зменшення пiльг і збiльшення податкiв. Планується значно скоротити видатки на соцiальну сферу, в той же час у бюджет мають закласти колосальні видатки на оборонну сферу. Україна в 2015 році направить на оборону 5% ВВП - близько 86 мільярдів гривень. Звичайно, в умовах, коли в державі фактично йде війна, держава змушена йти на крайні міри. Однак, «затягувати бюджетнi паски» для досягнення результатiв, як завжди, будуть простим українцям. Головний удар може прийняти на себе сфера освіти, охорони здоров'я та пенсіонери.
Що конкретно може очікувати на українців? Які кроки планує здійснити влада?
Економити планують на відміні безкоштовних шкільних обідів, скороченні працівників бюджетної сфери, урізанні соціальних виплат, збільшенні пенсійного віку. І це лише частина перелiку статей, фінансування яких планують урізати.
Крім того, планується введення податку на комерційну нерухомість та податку на житлову нерухомість з загальної площі з першого метру; обмеження віднесення на валові витрати спрощенців та введення касових апаратів, що вб'є єдиний податок; надання права податківцям безсудового списання заборгованості з усіх платників податків та накладення адмінарешту на майно фізосіб. Знов з фіскальної служби роблять монстра, як за часи Азарова-Януковича, коли податківці могли вриватися в приміщення, проводити перевірки, обшуки, виїмки, заарештовувати майно і так далі. Хіба такою має бути правова держава?
Також планують ввести прогресивну шкалу оподаткування ( в тому числі пасивних доходів), і як наслідок - ліквідація банківської таємниці. Крім того, мають намір ускладнити процедуру адміністрування ПДВ та податку на прибуток, ввести нові норми за галузями, які ставлять під ризик їх існування (ІТ, експорт зерна, пиво...).
Геннадію Віталійовичу, яка ваша думка стосовно скорочення терміну базової освіти?
Вважаю, що не припустимо зменшувати кількість років навчання в загальній школі з 12 до 9. Всі розвинуті країни в час глобалізації готують молодь, здатну швидку орієнтуватись в мобільному, високоінформаційному, технологічному світі. Скоротивши базову освіту, ми скоро дійдемо до "лікбезу". Закінчив три класи, навчився читати і писати - от і іди робітником до освітченних закордонних фахівців. А ще є моральний аспект, адже діти урядовців навчаються здебільшого не в Україні, а в Англії, Америці, Франції, Німеччені та інших країнах. Може нас бажають зрівняти по освітченності з Сомалі, Зімбвабве, Нікарагуа? За це голосувати не припустимо.
А як розцінюєте, наприклад, оподаткування спадщини на 5% від вартості та норму про декларування всього майна?
Стосовно оподаткування спадщини на 5% від вартості, то, на мою думку, це не справедливо. Скажімо, люди все життя збирали гроші на хату і заповіли її дітям, а діти не можуть вступити в спадщину, бо мають заплатити відсотки. А що, коли купували хату, то не платили податки з заробітної плати? Виходить подвійне обкладання податком. Ще не пройшло і три місяці, як Верховна Рада прийняла рішення про нульову ставку зі спадщини, а новий уряд в більшості тих фракцій, хто голосував за цей закон, бажають його відмінити.
Норма про декларування всього майна - теж маячня і популізм. Виходить треба декларувати срібні столові прибори, килими, картини, меблі та інше? Візьмемо для прикладу звичайну нормальну родину, в якій батьки все життя накопичують на житло для своїх дітей, мовляв, ми жили важко, то хоча б наші діти і онуки поживуть нормально. Вони купують своїм дітям житло, чи допомагають купувати, і звісно оформляють на них. А діти, якщо навіть і працюють на малу зарплату і вона за рік в декларації в п'ять-сім разів менша, ніж житло, яке їм придбали (допомогли придбати) батьки, мають заплатити 30% податку на різницю? А що, хіба батьки не платили податок?
А що скажете про заборону продавати на ринку вирощену худобу?
Це взагалі виглядає досить недолуго. Що в нас тепер і домашні господарство тримати не потрібно? Чи українці від «хорошого» життя змушені тримати дачі, городи, вирощувати худобу, і після роботи, не маючи вихідних і не знаючи свят, працювати, щоб прогодувати родину? Мені скажуть, що так живуть в Європі…Так, погоджуюсь, але в Європі зарплата в п'ять разів більше, а продукти дешевші вдвічі, тому там мешканці міст не тримають господарство, а відпочивають у вихідні. Я вважаю, що перш, ніж, приймати такий закон, треба забезпечти людям гідну європейську зарплату.
Як Ви відноситесь до новації уряду дозволити ігрові заклади, казино, гральні автомати?
 Мені не зрозуміла ця новація, адже саме в більшості ці депутати, які сьогодні виступають за легалізацію грального бізнесу, в свій час були категорично проти цього. Аргумент Арсенія Петровича Яценюка, що заклади будуть легалізовані ( на сьогодні вони в тіні) і з них будуть платити податки, не витримує жодної критики. А хіба не міліція повинна слідкувати і зупиняти незаконні азартні заклади? А хіба МВД не очолює Аваков, друг і соратник Яценюка? За такою логікою, в Україні процвітає наркоторгівля і міліція її здебільшого кришує. То це теж потрібно легалізувати і наповнювати бюдже? Адже боротьба з нею поки-що нашими правоохоронними органами програється.
Геннадію Віталійовичу, як загалом Ви оцінюєте Бюджет, поданий урядом?
Безумовно, через те, що Україна переживає кризу, збалансувати бюджет-2015 надзвичайно складно. І ми всі це розуміємо. Однак не можна допустити, аби заручниками ситуації стали прості громадяни. Бюджет, поданий урядом, - це бюджет зубожіння українців. Я думаю, що народ не зрозуміє таких  псевдо-реформ!
Україні потрiбна не «удавка», а дієвий проект змін, завдяки якому можна буде відродити малий і середній бiзнес, з'явиться можливість створення нових робочих місць, можливість гідної оплати праці.
 То яка доля прийняття цього бюджету в стислий термін?

Депутати повинні отримати бюджет, (а на даний час його тільки озвучили), ретельно його опрацювати, адже це документ, по якому живе вся країна, прийняти його і нести за нього відповідальність. Поспіху тут не може бути, і нам цього ніхто не пробачить. Будь яка добра справа вивчається, аналізується і тільки потім приймаються рішення.

Немає коментарів:

Дописати коментар