15 травня 2015 р.

«Тепер перешкоджання у діяльності журналіста прирівняна до перешкоджання діяльності правоохоронців»

Верховна Рада ухвалила закон, яким посилила кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності журналістів - «за» проголосували 240 народних депутатів. 
Серед них був і народний депутат України, вінничанин Геннадій Ткачук.
Відтепер кримінальним кодексом каратимуться погрози, або насильство стосовно журналіста, в тому числі, працівником правоохоронного органу, або іншою службовою особою. Також до переліку кримінальних злочинів додались: умисне знищення або пошкодження майна журналіста, посягання на життя журналіста, захоплення журналіста як заручника.

Народний депутат Геннадій Ткачук роз’яснив норми прийнятого парламентарями законопроекту.

«Цей закон ініціював ще у парламенті минулого скликання депутат від «УДАРу» Валерій Карпунцов. Він фактично прирівнює перешкоджання діяльності журналістів до перешкоджання діяльності правоохоронців. В законі під професійною діяльністю журналіста слід розуміти систематичну діяльність особи, пов'язану із збиранням одержанням, створенням, поширенням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через друковані засоби масової інформації, телерадіоорганізації, інформаційні агентства, мережу Інтернет. Статус журналіста та/або його належність до засобу масової інформації підтверджується редакційним або службовим посвідченням чи іншим документом, виданим засобом масової інформації, його редакцією або професійною чи творчою спілкою журналістів. Тепер набагато простіше використати на практиці Ст.171 ККУ "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів". Новий закон виписаний так, щоб можна було притягнути до кримінальної відповідальності винних у таких випадках. Крім того, тепер під поняття «журналіст» потрапляють представники інтернет-видань (які за законом не є ЗМІ) та оператори - вони в першу чергу завжди ставали жертвами нападів і тиску. Решта норм, що посилює відповідальність за перешкоджання журналістам, теж важлива. Тепер за розбитий мікрофон або викрадену карточку з відеорядом можна сісти у в'язницю», - наголосив Геннадій Ткачук.

Немає коментарів:

Дописати коментар