6 травня 2015 р.

Профспілки повинні впливати на процеси в державі

В розвинутих країнах профспілки несуть надзвичайно важливу роль. Вони є своєрідним координатором балансу між працедавцем та найманими працівниками. Вони намагаються відстоювати права і капіталу, і працівників. Свого часу докладалось чималих зусиль для дискредитації цього руху, але нові часи диктують нові значення цих організацій. Про роль співпраці профспілок з Верховною Радою та Урядом у відстоюванні соціальних прав населення розповів народний депутат України Геннадій Ткачук в ефірі програми «Політрада» на каналі ВДТ.

За словами нардепа, профспілки - це добровільні громадські організації, в які вступають робітники для захисту своїх трудових та соціально-економічних прав.

- Кількість членів профспілок налічує близько 14 мільйонів українців, - говорить Геннадій Ткачук. - Це найпотужніша організація в нашій державі та один з небагатьох інструментів відстоювання своїх трудових прав. Жодна політична партія не має такої кількості людей. Тому з впевненістю можна говорити, що профспілки можуть, та як громадяни України, повинні впливати на процеси в державі. Інша справа - хто ними керує. На сьогоднішній день потрібно розуміти, що політики не цураються використовувати профспілки як платформи для впливу.

Геннадій Ткачук розповів, що представники профспілок гірників з'їхалися до Києва, щоб почути від міністра енергетики Володимира Демчишина, коли ж їм повернуть борги по заробітній платі, і яка доля чекає вугільну галузь.

- Якщо говорити про останній страйк, то вимоги були дуже зрозумілими. Перша - віддати заборгованість по заробітній платі. Яценюк з цим погодився та доручив міністру економіки та міністру енергетики та вугільної промисловості розрахуватися з шахтарями. Друга вимога - закуповувати вугілля дорожче. Шахтарський протестний рух у багатьох країнах на різних етапах їх розвитку грав одну з вирішальних ролей, в тому числі в політичному житті. Варто згадати "залізну леді" британської політики Маргарет Тетчер, яка протягом декількох років змушена була миритися зі страйками шахтарів і навіть віддавала накази застосовувати силу проти працівників шахт, які були нерентабельними та небезпечними для життя. У Польщі шахтарські страйки стали мало не головною причиною падіння прорадянського політичного режиму і приходу до влади "Солідарності" на чолі з Лехом Валенсою. Але, перш за все, потрібно розуміти, що у вугілля є ринкова ціна і держава не може платити більше. Сьогодні в Уряді не все гаразд, тому прокуратура та міліція повинні розслідувати, як наші міністерства закупляли вугілля. Українці не задоволені роботою міністрів, їх потрібно змінювати і це нормальна практика.


Немає коментарів:

Дописати коментар