7 жовтня 2014 р.

Вибори на Донбасі повинні забезпечити там верховенство українських законів

Проведення дочасних виборів на Донбасі на сьогодні є вкрай важливим завданням. Про це заявив у програмі «Трибуна» на каналі ВДТ народний депутат України Геннадій Ткачук.

- Завдяки «Мирному плану» врегулювання російсько-українського конфлікту з’явилася можливість до них підготуватися. Мова йде про вибори, які мають відбутися на територіях, підконтрольних Україні, - зауважив народний депутат. - На територіях, які підконтрольні бойовикам, вибори теоретично можуть відбутися лише за умов, коли ці території стануть контролюватися українською армією. Коли бойовики добровільно здадуть зброю, звільнять адмінприміщення. Після цього буде перекрито кордон і стане можливе проведення дочасних місцевих виборів. Це будуть вибори лише районних і міських рад на тих територіях, навіть не обласних.

За його словами, головне що там будуть діяти українські закони, українське судочинство.
- В мене великий сумнів, що ці вибори при нинішніх умовах можливі, але ми обов’язково повинні використати цей шанс, - заявив Геннадій Ткачук.
Також він навів ще кілька позитивних моментів, які відкрилися завдяки підписанню «Мирного плану»
- По-перше, на сьогоднішній день припинена серйозна конфронтація. Звичайно, надходить інформація про загиблих і поранених, але вже не в тій кількості, як раніше, - зауважив політик. - Є і дні коли загиблих та поранених взагалі немає. І цим ми можемо пишатися.
По-друге, за словами Геннадія Ткачука, режим припинення вогню, хоча і часто порушується з боку бойовиків, однак дає можливість українській армії перегрупуватися, передислокувати війська. Крім того, з полону звільнено більше тисячі чоловік, це і військові і мирне населення.

Однак проблемою залишається те, що у нас на сьогоднішній день відсутня важка техніка і високоточна зброя.
- Про це багато говорять, весь світ нас підтримує, проте продавати нам високоточну зброю ніхто не хоче. Відмовилися це робити Чехія,Польща Ізраїль та інші, - каже Геннадій Ткачук. – Тому це наша проблема і ми повинні її вирішувати. Мирний план дає нам можливість зробити певні кроки для досягнення поставлених цілей. Я вважаю, що ми повинні використати всі шанси, аби досягти порозуміння.
За словами народного депутата, в комплексі з «Мирним планом» іде також Закон про амністію.
- В законі чітко сказано, що під амністію потрапляють лише ті люди, які не вчинили важких злочинів, таких як вбивства, катування тощо. Всі інші будуть відповідати за свої злочини згідно законодавства.

Немає коментарів:

Дописати коментар