11 березня 2015 р.

В Україні суддя може прийняти будь-яке рішення, не керуючись законом

Венеціанська комісія хоче призупинення люстрації в Україні та делікатності щодо суддів.
Венеціанська комісія, визнаний експерт із демократичних прав, досить обережна в оцінках процесів, що наразі відбуваються в Україні. З комісії лунають заклики до більшої делікатності у справах суддів і поваги до презумпції невинуватості.

«Люстрація суддів – це більш делікатний процес, ніж люстрація інших чиновників, адже суддівська незалежність має бути захищеною. Ми би воліли, щоб Україна призупинила дію люстраційного закону до того часу, поки ми досягнемо згоди щодо кращого закону», - заявив голова секретаріату Венеціанської комісії Томас Маркерт. У грудні комісія радила значно звузити критерії люстрації, забрати цю функцію в Мін'юсту і передати спеціальному новоствореному органу. Від Києва чекали змін до ухваленого закону, але марно. 

Наступне засідання Венеціанської комісії по люстраційному закону в Україні має відбутися 20 березня.

Народний депутат, вінничанин Геннадій Ткачук вважає, що члени Венеціанської комісії живуть в інших реаліях, ніж українці.

«Венеціанська комісія це поважний і демократичний орган, але люди, які входять до складу цієї коміссії, живуть в інших реаліях, ніж Українці і звідси такі розбіжності в поглядах. 

В нашій країні суддям довіряють трохи більше двох відсотків громадян. В Україні суддя може прийняти будь-яке рішення, керуючись не законом, а іншою мотивацією, і головне -судді абсолютно байдуже, скільки його вироків скасовано в апеляціях. 

Люди чекають справедливості, а її немає, люди чекають рівності перед законом, а її теж немає. Ви ж подивіться - вся Україна знає про так званий "печерський районний суд", а доказів проти суддів, яких відсторонили від робити і порушили кримінальні справи, немає? 

Судді сьогодні - це окрема каста недоторканих, які на свій власний розсуд "вершать" правосуддя, а хіба мало прикладів їх беззаконня і свавілля?

Нагадаю - без жодного доказу кидають за грати Ю.Тимошенко, відпускають на волю вбивць, таких як Лозинській, і навіть коли його вже засудили, то йому зменшують строк покарання. Нещодавно п'яний суддя за кермом авто погрожував міліції зі зброєю, а потім спокійно сів в авто і поїхав далі, я вже не кажу, які рішення виносяться при вирішенні майнових спорів. 

Який висновок? - Суддівську систему потрібно негайно і повністю перезавантажувати! А ще скажу, що міністерство юстиції не справляється з покладеним на нього завданням і не пробує змінювати систему. В мене, як і мільйонів, складається враження, що імітується бурхлива діяльність боротьби з продажними суддями і підіймається галас лише з одною метою, щоб показати видимість роботи.

Вважаю, що всі міністри, які більше року займають свої посади, повинні піти у відставку як такі, що не виправдали довіри українців і не змогли довести, що вони професіонали в своїх напрямках», - говорить Геннадій Ткачук.

Немає коментарів:

Дописати коментар