20 березня 2015 р.

Створення суспільного мовлення – це деполітизація телебачення та недопущення втручання в роботу олігархів

19 березня Верховна Рада проголосувала в другому читанні за законопроект №1357 «Про суспільне телебачення і радіомовлення України». За – 256 депутатів.
Законопроект №1357  ухвалено в редакції Комітету свободи слова з внесенням правки з голосу Голови Комітету Вікторії Сюмар про обрання членів Наглядової ради Суспільного мовлення без схвалення профільного комітету.
Пропозиція депутата Миколи Томенка про створення окремої юридичної особи для суспільного радіо була відхилена. Також депутати відхилили поправку, що давала можливість місцевим органам самоврядування створювати регіональне суспільне телерадіомовлення на базі ОДТРК.

«Майже 10 років ми йшли до того, щоб прийняти закон про суспільне мовлення. Сьогодні ми зробили те, заради чого боролися тисячі журналістів. Заради цього, на жаль загинули десятки чесних журналістів, які не боялися говорити правду в найтяжчі моменти нашої новітньої історії. Я сподіваюся, що саме сьогодні ми перегорнули страшну сторінку, ім'я якій - цензура», - прокоментував прийняття закону спікер Володимир Гройсман. 

Народний депутат-вінничанин Геннадій Ткачук, який теж голосував за законопроект, пояснив, яких змін зазнає діюча система державного телебачення, після створення суспільного мовлення.


«Головні зміни пов’язані з тим, що держава, політичні партії, певні одіозні особи і бізнесмени втратять контроль над телебаченням. Суспільне телебачення стане прикладом незалежності, свободи слова, відсутності цензури для приватних телекомпаній. Закон передбачає внесення низки суттєвих змін до закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», а також до законів «Про приватизацію державного майна», «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Згідно з законом, на базі Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, державної ТРК «Культура», обласних державних ТРК, державної ТРК «Крим», державних організацій Київської державної регіональної ТРК, Севастопольської регіональної державної ТРК, Новгород-Сіверської регіональної державної ТРК «Сіверська», Криворізької регіональної державної ТРК «Криворіжжя», Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм» утворюється єдине акціонерне товариство НСТУ. Органом правління стає сформована громадськістю та політичними фракціями Наглядова рада. Законом, зокрема, встановлюється, що НСТУ є об’єктом загальнодержавного значення, а відчуження, передача (крім короткострокової оренди), приватизація нерухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва, земельних ділянок, на яких вони розташовані, а також акцій, що належать державі у статутному капіталі НСТУ, забороняється.
НСТУ отримає гарантії незалежності суспільного мовника; заборону на втручання з боку акціонера, інших суб’єктів владних повноважень в його редакційну політику та інші гарантії не втручання держави, політичних партій, бізнес-структур, окремих олігархів у її роботу», - вважає народний депутат Геннадій Ткачук.

Законопроект та зміни до нього був підтриманий представництвом ЄС в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар