19 березня 2015 р.

Україна повинна надати гарантії соціального захисту демобілізованим бійцям

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв'язку з оголошенням демобілізації».

За норми, що гарантують демобілізованим бійцям елементарні норми соціального захисту, голосували і народні депутати, що представляють Вінниччину. 
Але не всі…

Отже, «за» законопроект голосували Руслан Демчак, Григорій Заболотний, Сергій Кудлаєнко, Анатолій Матвієнко, Іван Мельничук, Іван Спориш, Геннадій Ткачук з Блоку Петра Прошенка. Інші їхні колеги не голосували, чи були відсутні на засіданні. 
Також позитивно за законопроект голосували Андрій Тетерук («Народний фронт») та спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

Прокоментував новоприйнятий закон народний депутат, вінничанин, Геннадій Ткачук.

«Цей закон стосується людей, що були призвані до ЗСУ, Нацгвардії та інших правоохоронних підрозділів під час першого набору. Загалом таких людей є понад 30 тисяч. Приймаючи цей закон, ми керувалися такою логікою: якщо держава призвала людину до війська, то вона має забезпечити йому елементарні соціальні права. У законі не йдеться жодним чином про якісь надзвичайні пільги. 

Зокрема, законодавчим актом надається працівникам з числа колишніх військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу право на переважне залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, на додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, надається молоді перше робоче місце та щорічна відпустка повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника.

Законом також встановлено зберігати місце роботи (посаду), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров'я) та знаходяться на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування у закладах охорони здоров'я незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня визнання судом їх померлими.

Документом також надаються додаткові гарантії соціального захисту військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, щодо порядку надання щорічної відпустки під час звільнення та встановлено гарантії відстрочки від повторного призову протягом шести місяців у разі проведення часткової мобілізації, процедури призову на військову службу на тих військовозобов'язаних, які були звільнені зі служби у запас після проведення заходів попередньої мобілізації. Винятком може слугувати їх особиста згода щодо здійснення такого призову", - розповів Геннадій Ткачук.

Немає коментарів:

Дописати коментар