2 березня 2015 р.

Законопроект ув’язнення за критику влади – ганьба для парламенту

Факт появи такого законопроекту - наслідок абсолютно безвідповідального популізму людей, які формували партійні списки, - зазначив нардеп Геннадій ТкачукФакт появи такого законопроекту - наслідок абсолютно безвідповідального популізму людей, які формували партійні списки, - зазначив нардеп Геннадій Ткачук

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується карати громадян за критику влади виправними роботами на строк до 2 років, арештом до 2 місяців або позбавленням волі терміном до 3 років.

Зміни до Кримінального кодексу пропонується внести законопроектом №2225 під авторством нардепа від Народного фронту Костянтина Матейченко.

Так, ст. 339-1 «Умисні дії щодо підриву авторитету держави та влади»  визначає, що подібне покарання пропонується застосовувати за «Суспільно небезпечні протиправні діяння, що посягають на авторитет України як суверенної держави, публічне паплюження, наруга, осквернення чи інші дії спрямовані на підрив авторитету органів державної влади, місцевого самоврядування та об'єднань громадян України, та/або цинічне, зневажливе ставлення й неприйняття як окремих структурних елементів системи державного управління (її відповідних органів), так і держави в цілому». 

У пояснювальній записці зазначається, що законопроект не вимагає консультацій з громадськістю.

«Факт появи такого законопроекту - наслідок абсолютно безвідповідального популізму людей, які формували партійні списки. В результаті з'являються законопроекти, які грубо суперечать Конституції України і не мають нічого спільного з цінностями, за які ми боролись під час "революції гідності". Цей законопроект є ганьбою для не тільки для його автора, а для всієї Верховної Ради. Треба, щоб ініціатор і «законотворець» цього документу негайно його відкликав. Якщо ж цього не станеться, то цей «законопроект» не має розглядатися у парламенті в осяжній перспективі, хоча в цьому скликанні ВР шансів отримани більшість за цей законопроект немає. Таке враження, що депутат, який подав цей закон, не знає не те що міжнародних правозахисних документів, які ратифікувала Україна, і які гарантують свободу слова і особистості, а й не знає норм української Конституції. Яка чітко визначає і встановлює свободу слова і особистості. І гарантує непереслідування за політичні погляди і критику влади» - так прокоментував появу законопроекту народний депутат, вінничанин Геннадій Ткачук.

А от депутат Вікторія Сюмар, яка родом з Вінниччини, не вбачає у такій діяльності свого однопартійця нічого страшного. 
«Депутати мають право законодавчої ініціативи і ним користуються. Це - приватна ініціатива депутата, запевняю. Без обговорень в НФ («Народному фронті») на будь-якому рівні», - написала Сюмар на своїй сторінці в соцмережі Facebook у неділю.

Немає коментарів:

Дописати коментар