17 лютого 2015 р.

Світова спільнота повинна впроваджувати проти Росії не декоративні санкції, а такі, які боляче вдарять по економіці країни-загарбника

Світова спільнота повинна впроваджувати проти Росії не декоративні санкції, а такі, які боляче вдарять по економіці країни-загарбника.

Вчора, 16 лютого набули чинності нові санкції ЄС проти Росії. Як зазначила канцлер Німеччини Ангела Меркель, ці додаткові санкції введені у зв'язку з подіями у Маріуполі.

Йдеться про розширення чорного списку осіб, проти яких діють візові та фінансові обмеження. До нього внесено ще 19 прізвищ і 9 організацій.
Більшість осіб, проти яких ввели санкції, - це "чиновники" терористичних "урядів" та польові командири бойовиків.

Введення цих санкцій прокоментував народний депутат України Геннадій Ткачук.

- На мою думку, заморожування активів і заборона на видачу віз до ЄС цим особам - це суто декоративні санкції, які не мають реального впливу на політику Росії, - наголосив депутат. - Водночас, як запевняють у ЄС,  світова спільнота готується значно посилити санкції проти Москви. Їх запровадять, якщо проросійські терористи зірвуть перемир'я.

Як показали події останніх днів, проросійські сили на сході України систематично порушують режим припинення вогню. Про це йдеться навіть в заяві Державного департаменту США, оприлюдненій 16 лютого, в якій наведено факти, зафіксовані спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ. Атаки бойовиків тривають як у Дебальцево, так і в інших місцях, в тому числі Сєвєродонецьку, Донецьку та Луганську."Уряд України повідомляє, що його сили були обстріляні 129 разів протягом останніх 24-х годин підтримуваними Росією сепаратистами, внаслідок чого загинули п'ятеро та поранено 25 людей, у тому числі під час нападу на колону, яка евакуювала поранених з Дебальцевого", - йдеться у заяві Держдепартаменту США.

- Очевидно, що це є порушенням нещодавніх Мінських домовленостей, це є фактичним зривом перемир'я. І саме це є умовою, за якої в ЄС обіцяли посилити санкції проти Росії, - зазначив Геннадій Ткачук. - Однак ми вимагаємо не примарних декоративних санкцій, а справді дієвих, таких, які боляче вдарять по економіці країни-загарбника. ЄС може вимкнути Росію системи банківських платежів SWIFT, обмежити співпрацю в ядерній галузі, запровадити елементи ембарго на російську нафту. І в той час, коли ми вимагаємо від світу адекватного реагування на поведінку країни-агресора, наша держава теж не повинна залишатися осторонь у питанні введенні санкцій проти Росії. Саме тому, аби  Україну не звинувачували в пасивності, депутатською групою "УДАР"  було підготовлено спеціальний закон про санкції з боку України.

За словами Геннадія Ткачука, законопроектом передбачені норми прямої дії щодо введення і застосування санкцій до держави-агресора та її резидентів. Зокрема, пропонується заборонити переміщення товарів через митний кордон України (імпорт, реімпорт, реекспорт, транзит, тимчасове ввезення) та   випуск товарів у вільний обіг,  якщо країною походження цих товарів є держава-агресор і щодо неї Україною застосовані санкції (вказана заборона не буде стосуватись товарів, що включені до переліку товарів критичної необхідності). Компаніям, що контролюються державою-агресором та її резидентами, буде введена заборона на транзит товарів навіть неросійського походження. Фактично їхня діяльність буде заблокована. Додатково законопроект пропонує обмеження щодо використання російським авіакомпаніям інфраструктури повітряного транспорту (аеродромів) і залізничного транспорту.


Немає коментарів:

Дописати коментар