26 лютого 2015 р.

Довести до фіналу розслідування злочинів Януковича має бути справою честі для генпрокурора Шокіна


Притягнення до відповідальності Віктора Януковича було одним з основних завдань нової влади. Також важливою метою повернення активів, отриманих корупційним шляхом і які знаходяться в Україні та за її межами. 

Про це йдеться в доповіді російського відділення неурядової міжнародної організації по боротьбі з корупцією та дослідженню рівня корупції по всьому світу Transparency International, яка була підготовлена у співавторстві з українською стороною. 

Фахівці організації небезпідставно припускають, що через рік Янукович і його подільники можуть повернути собі всі "заморожені" активи. Нагадаємо, Євросоюз  вніс Януковича і людей з так званої "Сім'ї" в список санкцій і заарештував їх активи на річний строк, який закінчується 9 березня 2015 року. 

"В даний час річний термін дії даних санкцій добігає кінця. Для його продовження буде потрібно нове рішення Ради Європи. Судячи з усього, подальша доля списку санкцій буде залежати від того, чи зможе Генпрокуратура України представити докази провини зазначених осіб", - сказано в доповіді. 

У разі зняття обмежувальних заходів розшукати і повернути активи, які можуть бути відразу ж переоформлені на треті особи, Україні буде ще складніше, уточнюють експерти Transparency International. 

Як приклад такої багатоходівки фахівці організації нагадують про переоформлення резиденції "Межигір'я" на нового власника і квартири Януковича, які точно так само змінили власників за час, який минув з дня втечі екс-президента. 

"Поки все, що відбувається з активами Януковича і його оточення, мало нагадує правове співробітництво між країнами", - відзначають експерти. Transparency International також висловлює побоювання, що європейські країни скоро втомляться чекати реальної допомоги в розслідуванні складних справ, пов'язаних з колишнім президентом України і його оточенням. 

Про те, як відреагують суспільство, політичні та громадські кола, на сам факт поверхня Януковичу і його оточенню власності, розмірковує народний депутат України, вінничанин Геннадій Ткачук.

«Судячи з того, як новий генеральний прокурор взявся за розслідування резонансних справ, сподіваюсь, що найближчим часом будуть зібрані і направлені більш конкретні докази, свідчення про причетність Януковича до розгону Майдану, до вбивства Героїв Небесної Сотні, до чисельних фактів грабування України під час його правління. 

Попередні два генеральні прокурори - Махніцький і Ярема постійно виправдовувались, що неможливо знайти вбивць людей на Майдані, що немає доказової бази проти високопосадовців які повідкривали багато мільйонні рахунки в валюті в інших країнах. І вийшло так, що бувший міністр Злочевській, якій у розшуку в України, зміг забрати 22 мільйона фунтів з банку Англії за допомогою довідки з Генпрокуратури. 

Ще один факт. Портнова, якій був стовпом будівництва суддівського свавілля в нашій країні, Інтерпол зняв з розшуку за відсутність доказової бази зі сторони українського слідства. 
Юрій Іванющенко, друг Януковича, теж зміг забрати закордоном з рахунків частину награбованих грошей в українського народу. 

Вважаю таку роботу попередніх генпрокурорів злочинною недбалістю і вимагаю провести кримінальне розслідування стосовно цих фактів. 

Новому генеральному прокурору потрібно було 10мднів, і всі "беркутівці" які стріляли на майдані вже названі, порушені кримінальні справи проти Єфремова, Чечетова, готуються нові подання на затримання. 

Я говорив з генпрокурором Шокіним стосовно розслідування подій під час Революції Гідності, чому і досі не відсторонені вінницькі можновладці, які підтримували режим Януковича, тих хто організовував "тітушок". Чому не покарані працівники силових структур, які заважали людям висловлювати свою громадянську позицію мирним шляхом. Він пообіцяв мені, що візьме під особистий контроль і дасть обласному прокурору певні матеріали для реагування на депутатський запит. 

Вважаю це справою честі будь якого чесного в справжнього правоохоронця довести ці розслідування до логічного завершення», - повідомив народний депутат Геннадій Ткачук.


Немає коментарів:

Дописати коментар