5 лютого 2015 р.

Позбавлення Януковича статусу президента буде мати політичні і юридичні наслідки

Депутати ухвалили закон «Про позбавлення В. Януковича звання Президента України». Серед тих, що підтримали цю ініціативу, були й представники Вінницької області у парламенті.
Для позбавлення Януковича статусу президента потрібно було мінімум 226 голосів. За прийняття законопроекту проголосував 281 депутат. Проти голосував тільки єдиний депутат, від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін.

Депутати, які підтримали законопроект, наголошують, що це рішення як політичне, так і правове. 

У постанові Верховної Ради вказано, що «Янукович самоусунувся від здійснення конституційних повноважень і не виконує свої обов'язки». Разом із тим, згідно закону про люстрацію, своїми діями Віктор Янукович узурпував владу і призвів до підриву основ національної безпеки і оборони України. Відтак Рада прийняла закон, який позбавляє президента-втікача статусу голови держави.

«За» законопроект голосували й депутати, що представляють Вінниччину у Верховній Раді. Це голосували Руслан Демчак, Олександр Домбровський, Григорій Заболотний, Сергій Кудлаєнко, Юрій Македон, Анатолій Матвієнко, Іван Мельничук, Геннадій Ткачук, Петро Юрчишин з Блоку Петра Порошенка. Також «за» голосував й один з авторів документу – Андрій Тетерук з «Народного фронту» та голова ВРУ Володимир Гройсман.

Ось як прокоментував прийняття закону народний депутат-вінничанин Геннадій Ткачук.
«У зв'язку з тим, що чинне законодавство містить прогалини в частині правових наслідків самоусунення громадянина України Януковича від виконання повноважень Президента України, а також вчинення ним дій, які загрожують керованості держави, територіальної цілісності і суверенітету України, масового порушення прав і свобод громадян, є гостра необхідність прийняття даного законопроекту, який би позбавив Януковича звання Президента України. Цей акт дозволить після повернення Януковича в Україну, судити його без зайвих юридичних перешкод. Позбавлення В.Януковича звання президента це і моральний аспект, адже посада Президента дає право і після закінчення терміну перебування на цій посаді людині мати статус, мати певні преференції, пільги пожиттєво. Оскільки Янукович ганебно втік після того, як давав наказ придушити свободу та права Українців, а головне саме він і його злочинна банда винні в загибелі героїв "Небесноі сотні". Більшістю Верховної Ради було прийнято рішення позбавити Януковича цього почесного звання», - зазначив Геннадій Ткачук. 

Цікаво, що Михайло Добкін, який демонстративно проголосував проти, на початку січня поточного року він публічно здав Януковича. «Опозиціонер» розповів деталі втечі екс-президента. 

Деякі експерти вважають, що закон не матиме конкретних наслідків. Таку думку висловив політолог Євген Магда.

«Це трохи наївне загравання до електорату, показати, що ми такі хоробрі позбавили Януковича президентського статусу, коли він йому давно не потрібен. На мій погляд, це трохи по-дитячому, хоча і не гарно говорити так про законодавчий орган», — вважає Магда.
Щоправда, у пояснювальній записці до законопроекту наводяться вичерпні аргументи для його прийняття.

«Фактично, Верховною Радою України було встановлено факт дострокового припинення повноважень Президента України В.Януковичем. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про очищення влади» встановлено, що Президент України Віктор Янукович своїми діями узурпував владу та призвів до підриву основ національної безпеки і оборони України, а також протиправного порушення прав і свобод людини. В даний час В. Янукович знаходиться в розшуку, як особа, яка переховується від органів досудового розслідування», - йдеться у документі.

- See more at: http://ilikenews.com/article/gennadiy-tkachuk-pozbavlennya-yanukovicha-statusu-prezidenta-bude-mati-politichni-i#sthash.mcJdTohE.dpuf

Немає коментарів:

Дописати коментар