4 лютого 2015 р.

Закон «Про військово-цивільні адміністрації» дозволить нормалізувати життя українців, що вимушені жити в зоні АТО


Верховна Рада України ухвалила Закон "Про військово-цивільні адміністрації". За нього голосували й депутати-вінничани.
Законодавчим актом утворюються військово-цивільні адміністрації як тимчасові державні органи, що діють у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України і призначені для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення антитерористичної операції.

«За» законопроект проголосували й депутати від Вінниччини. Це Руслан Демчак, Олександр Домбровський, Григорій Заболотний, Сергій Кудлаєнко, Юрій Македон, Іван Мельничук, Олексій Порошенко, Геннадій Ткачук, Петро Юрчишин з Блоку Петра Порошенка. А також Андрій Тетерук з фракції «Народний фронт» та спікер парламенту Володимир Гройсман. 
Народний депутат, голова міжфракційного об'єднання "Вінниччина" Геннадій Ткачук, який теж голосував за законопроект, зазначив, що прийнятий закон має тимчасову дію.

«Цей закон втрачає чинність через 1 рік після його опублікування. Строк дії цього закону може бути продовжений на підставі Указу Президента України, затвердженого Верховною Радою України. Закон також втрачає чинність у випадку введення на території України або на окремих територіях правового режиму воєнного стану чи оголошення стану війни. Згідно із законом, військово-цивільні адміністрації - тимчасові державні органи, які діють на території Донецької та Луганської областей у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України і призначені для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення антитерористичної операції», - сказав Геннадій Ткачук, наголосивши, що закон дозволить нормалізувати життя українців, що вимушені жити в зоні АТО.

Законом запроваджується можливість утворення військово-цивільних адміністрацій населених пунктів (в одному чи декількох населених пунктах), в яких сільські, селищні, міські ради та/або їх виконавчі органи не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, у тому числі внаслідок фактичного саморозпуску або самоусунення від виконання своїх повноважень або їх фактичного невиконання, військово-цивільних адміністрацій районів та областей - у разі не скликання сесії відповідно районної, обласної ради в установлені Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" строки, а також для здійснення керівництва у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки. При цьому передбачається, що в разі прийняття рішення про утворення останніх їх статусу набуватимуть відповідні районні, обласні державні адміністрації.

Законом загальне керівництво діяльністю військово-цивільних адміністрацій населених пунктів, районних військово-цивільних адміністрацій покладається на керівників обласних військово-цивільних адміністрацій; керівництво діяльністю обласних військово-цивільних адміністрацій у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки - на керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України. Безпосереднє керівництво військово-цивільними адміністраціями здійснюватимуть їх керівники. Керівники військово-цивільних адміністрацій у населених пунктах призначатимуться на посаду та звільнятимуться з посади Президентом України, статусу ж керівників обласних, районних військово-цивільних адміністрацій набувають голови районних, обласних державних адміністрацій, призначені на відповідні посади в установленому порядку.
Законом визначено повноваження, права і порядок діяльності військово-цивільних адміністрацій, а також повноваження їх керівників.


Немає коментарів:

Дописати коментар