23 лютого 2015 р.

Хто стоїть за терактом у Харкові


Понеділок, 23 лютого, в Харкові оголошено Днем жалоби через теракт, який забрав життя щонайменше двох людей.


Вибуховий пристрій, що спрацював під час маршу в центрі Харкова, було аналогічно тому, яке вибухнуло біля будівлі Московського районного суду. Про це представники МВС повідомили співробітникам спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які були очевидцями події, йдеться у звіті міжнародної організації. Міліція уточнила, що вибух стався в голові колони, де знаходилися співробітники правоохоронних органів, які супроводжували учасників заходу. За даними МВС, підірваний дистанційно пристрій складався з вибухової речовини тринітротолуолу, було начинено осколковими вражаючими елементами і упаковано в поліетиленовий пакет.

Події недільного дня у Харкові прокоментували українські політики. 
Президент України Петро Порошенко вважає, що вибухи, що влаштували нелюди під час мирної ходи в Харкові - це зухвала спроба розширити територію тероризму. Так Президент України Петро Порошенко прокоментував події у Харкові, йдеться у його повідомленні у Facebook.

«Сьогодні прощена неділя, але й в цей день терористична нечисть проявила своє хиже нутро. Висловлюю глибокі співчуття родичам і близьким загиблих. Ті, хто до цього причетний отримають жорстку відсіч! Винні будуть притягнуті до відповідальності», - написав Петро Порошенко.

Терористам не вдасться залякати мирних громадян, - заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. 
«Очевидно, що нас хочуть залякати. Вбиваючи мирних громадян, вони хочуть посіяти в нас страх, невпевненість. Єдине, що можна на це відповісти - не вдасться. Вільний народ неможливо залякати», - написав Володимир Гройсман на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook у неділю ввечері, коментуючи теракт в Харкові.

Народний депутат, вінничанин Геннадій Ткачук вважає теракт в Харкові цинічною спробою дестабілізувати ситуацію у місті-мільйоннику і в Україні в цілому. 

«Вчора в Харкові під час маршу Мира і Єдності України відбувся теракт в якому загинули і отримали поранення мирні люди. Це, на жаль, продовження тих безчинств і злодійств, які відбуваються останнім часом в Україні. Особливо у східних областях. Вороги нашої держави не тільки ведуть війну в Луганську і Донецьку, а ще й дестабілізують ситуацію в відносно спокійних регіонах. Але саме там де так званий «руський мир» має підтримку серед населення, а це насамперед Харків, Одеса. Саме в приграничних з Росією територіях більше всього і промиває мізки російська пропаганда, сіючи серед українців страх, паніку, зневіру до керівництва нашої держави. Тероризм у всіх проявах є злочином проти людства, і саме тому я закликаю боротись з ним рішуче і блискавично. Наші спецслужби повинні терміново і миттєво реагувати на будь які прояви злочинних угрупувань які фінансуються і підтримуються нашим північним сусідом чи будь ким. Україна давно повинна обмежити вільне пересування між нашою країною і країною агресором. СБУ повинно більш рішуче діяти по виявленню і знешкодженню злочинних, терористичних формувань та заборонити в'їзд в Україну всім тим, хто пропагує розбрат, агресію, сепаратистські настрої в нашій країні. Міністерство інформації яке було створено спеціально для того, що б пояснювати громадянам нашу миролюбну і волелюбну позицію повинно вести просвітительську місію і чітко займатись своєю справою. Міністерство юстиції має забороняти на підставі рішення суду, і подань від правоохоронних структур сепаратистські організації які розпалюють ворожнечу, підривають авторитет нашої і діють в інтересах інших держав та займатись очищенням влади від бувших оплічників і прислуг режиму Януковича, а не черговими обіцянками. Громадяни повинні бути пильними і повідомляти про всі небезпечні чи підозрілі факти діяльності певних осіб чи організацій. Тут не повинна спрацьовувати Українська позиція «наша хата с краю, нічого не знаю». Уряд повинен займатись реформами, а не балаканиною і демагогією, замороженням зарплат і пенсій і випробуванням чергового кредиту від МВФ за якій потрібно віддавати постійно відсотки, хочу зауважити що новий склад уряду працює вже майже 100 днів, а прем'єр міністр і його найближче оточення вже рік. Ось тої необхідний з моєї точки зору набір заходів якій має об’єднати українців і проти терористичної загрози будь де на нашій землі. Саме тоді коли українці повірять владі побачивши зміни, відчувши справедливе відношення до себе і розуміючи чого їм очікувати в майбутньому зможе вивести нашу державу в рівень Європейських країн», - вважає Геннадій Ткачук.

А от Харківський міський голова Геннадій Кернес бачить «зовнішній слід» вибуху. Також Кернес заявив, що закликає утриматися від яких-небудь радикальних дій" у відповідь на вчинений теракт. 

«Я сподіваюся, що у правоохоронців вистачить сил і вміння знайти і передати в руки правосуддя винних у цьому вибуху», - зазначив він.

Щоправда, ця заява Кернеса виявилася марно. Бо СБУ на своєму каналі на YouTube оприлюднила відео затримання зловмисників, які планували здійснити низку терактів у Харкові.  У них вилучили вогнемет «Шміль». За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського бойовики планували обстріл з реактивного піхотного вогнемету «Шміль» клубу і торговельного центру у Харкові. В СБУ не виключають, що ці затримані причетні також до вибуху 22 лютого.

Зараз в Харкові триває антитерористична операція. Слідчі шукають організаторів вибуху в місті. 


Немає коментарів:

Дописати коментар