15 квітня 2015 р.

Громадяни зможуть отримувати деякі нотаріальні послуги в місцевих радах

Комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання можливості громадянам отримувати нотаріальні послуги в органі місцевого самоврядування села, селища незалежно від наявності нотаріуса).

Про новації законопроекту розповів член профільного комітету Верховної Ради, вінничанин Геннадій Ткачук.

«Метою прийняття законопроекту  №1041 є підвищення рівня комфортності проживання у сільській місцевості. Ясно, що нотаріуси контори в селах не відкривають. Але люди повсякчас стикаються з дрібними проблемами, які потребують нотаріальної фіксації. Саме цей законопроект, шляхом надання можливості громадянам отримувати найбільш прості та достатньо запитувані нотаріальні послуги, зокрема, послуги щодо отримання посвідчення, довіреності, в органі місцевого самоврядування села, селища незалежно від наявності нотаріуса.

Саме тому в законопроекті є норма, що такі нотаріальні послуги надаватимуться органами місцевого самоврядування сіл та селищ незалежно від того, чи є у відповідному населеному пункті нотаріус.

Проте, у законопроекті є ряд дрібних неточностей, які треба узгодити до другого читання. Так, наділення посадових осіб органів місцевого самоврядування повноваженнями на вчинення нотаріальних дій не узгоджується з природою служби в органах місцевого самоврядування. Під такою службою розуміється професійна на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевого самоврядування. Ці та інші недоречності треба буде узгодити.
Таких змін потребує і спеціальне законодавство, що регулює повноваження органів місцевого самоврядування, зокрема, Закон «Про місцеве самоврядування в Україні».

Проте, за результатами обговорення комітет вирішив рекомендувати Верховній Радіприйняти проект закону  за основу з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій. Прийняття закону спростить життя громадянам у селах і селищах. Вони зможуть безперешкодно отримувати дрібні нотаріальні послуги, які надаватимуться місцевими Радами», - пояснив народний депутат Геннадій Ткачук.

Немає коментарів:

Дописати коментар