10 квітня 2015 р.

Що міститься в законах про декомунізацію

У четвер, 9 квітня на ранковому засіданні Верховної Ради народні депутати прийняли пакет із чотирьох так званих законів про декомунізацію. «За» прийняття законів голосували і представники Вінниччини у парламенті.

Це закони «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років» та закон «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Усі вони проголосовані більшістю голосів. А за закон «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті» проголосувало 271 депутати. Серед них були й вінничани. «За» голосували Руслан Демчак, Олександр Домбровський, Юрій Македон, Анатолій Матвієнко, Іван Мельничук, Олексій Порошенко, Геннадій Ткачук із БПП та Андрій Тетерук із «НФ».

Народний депутат Геннадій Ткачук прокоментував на що направлений кожен із проголосованих законів.
«Законом на законодавчому рівні встановлено правовий статус борців за незалежність України у ХХ столітті, закріплено право на надання державних та муніципальних соціальних гарантій цим борцям, визнано на державному рівні нагороди та військові ступені борців за незалежність України у ХХ столітті, визначено основні напрями державної політики щодо відновлення, збереження та вшанування національної пам’яті про таку боротьбу й встановлено відповідальність за порушення законодавства про статус борців за незалежність України у ХХ столітті», - прокоментував Геннадій Ткачук прийняття закону і його наслідки.
Також Верховна Рада 254 голосами «за» проголосувала законопроект "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки" (N2558).

Геннадій Ткачук розповів, що законом визначено  злочинними комуністичний  та нацистський режими, жертвами яких стали мільйони наших співвітчизників. Відтепер в Україні запроваджується відповідальність за пропаганду комуністичного та нацистського режимів та публічне використання їх символіки. За виготовлення, поширення і використання комуністичної символіки, гімнів СРСР та УРСР караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої. Якщо ж ці дії будуть вчинені представниками влади, або повторно, або організованою групою осіб, злочини будуть каратися позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.
Верховна Рада також 261 голосами «за» проголосувала Законопроект «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» (N2540). Законом  відкриваються всі архіви радянських репресивних органів.  

ВРУ також проголосувала за законопроект «Про увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні 1939-1945 рр.» (N2539). Документом закріплено офіційне використання загальносвітового терміну «Друга світова війні 1939-1945 рр.».   Запроваджується  День пам'яті та примирення – 8 травня, з метою увічнення пам'яті усіх жертв Другої світової війни. 9 травня в Україні буде відзначатися як державне свято – День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр. Законом скасовується  використання радянської символіки під час вшанування пам'яті полеглих та увічнення перемоги над нацизмом.

Немає коментарів:

Дописати коментар