29 квітня 2015 р.

Геннадій Ткачук: «У США підтримують реформи в Україні, і готові їх стимулювати»


Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт перебуваючи у Вінниці назвав ключовими для України реформу з децентралізації влади і конституційну реформу.
Джеффрі Пайєтт сказав, що знає про дебати, які наразі тривають у Верховній Раді щодо розвитку України й переконаний, що ці питання мають вирішуватись народом України.
«Я перебуваю тут з візитом, щоб почути ваші думки та слухати й можливо завдяки цьому спілкуванню в мене буде додатковий аргумент у дебатах й дискусіях з тими, хто каже, що зміни й реформи занадто складні, щоб їх втілювати».
Хочу додати до слів Джеффрі Пайєтта, що крім двох означених реформ, Україна потребує ще й справжньої реформи МВС, реформи прокуратури, і це стосується не тільки Генпрокуратури, а й регіональних її підрозділів, реформи суддівської системи і головне – ефективної, швидкої в часі, підтримуваної українцями боротьби з корупцією. 
Зараз багато хто каже: йде війна, тому в Україні не час для реформ. Але так говорять тільки ті, хто завжди шукає відмовки, кому живеться приспівуючи і зараз, в нинішній тотальній корупційній системі, при чинних схемах. Не було б війни, ці люди казали б: «навіщо щось міняти, в країні мир, і так все добре…»
Але дозволю собі нагадати цим людям, чомусь їх дуже багато сидить у кабінетах в міністерствах і Кабміні, що такі зміни – не проста мода чи забаганка. Це вимога Майдану. За це люди гинули у Києві в лютому минулого року, гинуть зараз в зоні АТО.
Ось простий приклад: у МВС вчора сказали, що на реформу відомства піде не менше п’яти років. А може й десять… Дивно, що це говорить Ека Згуладзе, яка реформи в Грузії провела швидко.
Якщо реформа МВС затягнеться на десятиліття, то точно можна буде сказати, що ніякої реформи не буде. Це ж стосується і інших реформ у правоохоронній, судовій системах і у боротьбі з корупцією.
І добре, що в США розуміють це. І мають намір стимулювати реформи. Про це дипломатично сказав посол США
«Питання конституційної реформи й децентралізації, боротьби з корупцією – є ключовими для успіху того, що заклала Революція гідності і подальших змін і перетворень в країні», – сказав Джеффрі Пайєтт.
І з ним важко не погодитися.

Немає коментарів:

Дописати коментар