2 квітня 2015 р.

Держава фактично легалізувала волонтерство

Нещодавно Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо волонтерської діяльності», який сприятиме розвитку волонтерського руху в Україні та підвищить якість надання волонтерської допомоги.
Новий закон по суті, легалізує волонтерство, як суспільно-корисну діяльність і сферу підвищеної уваги суспільства до гострих проблем сьогодення.
Народний депутат, вінничанин Геннадій Ткачук, який разом з іншими депутатами від Вінницької області голосував за закон, пояснив, як врегульовуватимуться ці стосунки.

«Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо волонтерської діяльності» врегульовує суспільні відносини, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності в Україні. Основним завданням законопроекту є забезпечення ефективного регулювання правовідносин, що виникають в процесі провадження волонтерської діяльності в Україні, сприяння розвитку волонтерського руху в Україні, підвищення якості надання волонтерської допомоги.
Чітко визначені тепер напрями волонтерської діяльності, уточнює терміни «волонтерська діяльність», «волонтер». Закон знімає обмеження для здійснення волонтерської діяльності організаціями та установами, уточнює права та обов’язки волонтерів і організацій та установ, які залучають до своєї діяльності волонтерів. Також закон пояснює особливості відшкодування витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги; інших змін, які сприятимуть розвитку волонтерської діяльності.

Наприклад – «волонтер» - це фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги.

Встановлено також, що волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які є дієздатними. Особи віком від 14 до 18 років здійснюють волонтерську діяльність за згодою одного з батьків. 
Законом також вносяться зміни щодо добровільного страхування життя і здоров’я волонтерів на період надання волонтерської допомоги організаціями та установами, які залучають до своєї діяльності волонтерів. Тобто, держава дала гарантії волонтерам, які перебувають у зоні АТО. Їх статус, фактично прирівнюється до статусу учасників АТО», - повідомив Геннадій Ткачук.

Немає коментарів:

Дописати коментар