7 квітня 2015 р.

На тижні має бути прийнятий закон про обмеження права суддів звільняти під заставу підозрюваних у корупції

Я особисто вивчатиму і розглядатиму всі скарги громадян на суддів і судочинство, - заявив нардеп Геннадій ТкачукЯ особисто вивчатиму і розглядатиму всі скарги громадян на суддів і судочинство, - заявив нардеп Геннадій Ткачук.

Президент Петро Порошенко наголосив на важливості прискорення формування Вищої ради юстиції та проведення судової реформи в цілому.

Глава держави розповів в інтерв’ю «5 каналу», що 3 квітня під час зустрічі з керівниками фракцій коаліції наголосив на тому, що Верховна Рада має проголосувати за свою квоту і обрати членів Вищої ради юстиції. У свою чергу Президент вперше оголосив відкритий та публічний конкурс, який раніше проводився в закритому режимі, щоб негайно призначити свою квоту у ВРЮ.
«Одразу же після цього у Вищій раді юстиції стався потоп: виявляється залило особові справи всіх суддів-порушників», - повідомив Президент.

Він наголосив: «Дав доручення Службі безпеки України, було забезпечено зберігання цих документів. Хочу запевнити, що судові справи суддів, як і рукописи, не горять та не тонуть. Їх ці потопи чи пожежі не врятують, а Вища рада юстиції буде сформована найближчим часом».

Народний депутат, вінничанин, член профільного комітету у ВРУ Геннадій Ткачук наголосив на необхідності негайного реформування судової системи.

«Ухвалений Закон «Про забезпечення права на справедливий суд» дав можливість сформувати Вищу раду юстиції, Вищу кваліфікаційну комісію суддів та запрацювати критеріям відповідальності суддів за прийняття неправомірних рішень, в тому числі за звільнення злочинців на волю.

На тижні має бути прийнятий закон про обмеження права суддів звільняти під заставу підозрюваних у корупції та у тяжких злочинах. Щоправда, нинішня судова система опирається оновленню. Так, нещодавно у Печерському суді таємно обрали нового голову, який залишив при владі колишнього керівника. При цьому засідання відбулося в закритому режимі і воно заздалегідь не анонсувалося. Для участі у виборах були "запрошені" всі 29 суддів, навіть сумнозвісні  Сергій Вовк, Оксана Царевич і Віктор Кицюк, яких на два місяці відсторонили від посад. Після того, як Козлов став головою Печерського суду, був розіграний сценарій, при якому фактично при владі залишається Смик, але тепер на посаді заступника. Новообраний глава суду запропонував Смик на посаду свого заступника, і судді вже під його впливом затвердили її заступником. І Смик продовжить неформально керувати судом.

І ще один факт: Нещодавно звільненого Олександра Нечитайла знову обрали головою ВАСУ. За його призначення проголосували 69 з 71 присутніх суддів. А 27 березня збори суддів ВАСУ прийняли відставку Олександра Нечитайла, який подав заяву за власним бажанням. Нечитайло пояснював свою відставку тим, що з 28 березня, згідно з новим законом про судоустрій і статус суддів, набувають чинності нові правила обрання голови суду. І з набранням чинності цих правил, голова ВАСУ автоматично став би «тимчасовим виконувачем обов'язків» на два місяці.

Ці два факти, не перші і не останні, свідчать про спротив судової системи. Її треба негайно реформувати в законодавчому полі. Бо інакше суддів чекає народна люстрація, зі сміттєвими баками. Нажаль, в більшості, вони цього не усвідомлюють», - наголосив Геннадій Ткачук.

Геннадій Ткачук також вважає, що судова реформа зараз "пробуксовує", а це одна з важливіших реформ.

 «За чинної системи судочинства, в умовах повного ігнорування прав українців на здійснення правосуддя, не можна говорити ні про які реформи. Я особисто вивчатиму і розглядатиму всі скарги громадян на суддів і судочинство. Тож, прошу звертатимся до мене в особисту приймальню за адресою м.Вінниця, вул. Свердлова, 189 (тел. (0432) 53-61-06, графік роботи: пн.-пт. з 9.00 до 18.00), м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 56 (тел. (067) 381-84-76, графік роботи: пн.-пт. з 9.00 до 18.00), м.Київ, вул. Пушкінська, 32а (тел. (044) 255-25-13, графік роботи: пн.-пт. з 9.00 до 18.00)», - наголосив Геннадій Ткачук.


Немає коментарів:

Дописати коментар