24 квітня 2015 р.

Верховна рада суттєво обмежила фінансові апетити олігархів

Верховна Рада прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо трансферного ціноутворення)"

Закон про трансферне ціноутворення 28 грудня 2014 приймався швидко, тому були допущені деякі неточності, які потрібно виправити тепер.

Фахівці стверджують, що цей закон - черговий крок на шляху деолігархізації економіки.

Про його новації розповів народний депутат, вінничанин Геннадій Ткачук, який голосував за законопроект.

«По суті, законопроект є імплементацією рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з контролю за визначенням цін у контрольованих операціях між пов'язаними особами та впровадженням в Україні світових механізмів контролю за трансферним ціноутворенням, зокрема, за операціями з контрагентами, зареєстрованими в офшорних зонах.

Державне регулювання трансфертного ціноутворення в Україні не повною мірою відповідає рекомендаціям ОЕСР. Україна після успішного проведення реформ може претендувати на членство в ОЕСР. У штаб-квартирі ОЕСР вже був підписаний План по реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо посилення співпраці між урядом України та ОЕСР. Президент назвав його «дорожньою картою» реформ.

Закон вносить деякі доповнення до Податкового кодексу. Зокрема, виключає норми, які застосовують правила трансферного ціноутворення при оподаткуванні податком на додану вартість.

Взагалі ж закон – удар по офшорним схемам ухиляння від сплати податків. Він дасть державі змогу отримувати податки не із заниженої, а з реальної ціни товарів. Зараз діє схема: наприклад руда, яка на біржі коштує 100 доларів, продається на офшорну компанію за 50, а оскільки офшорна компанія далі продає за 100, - жодних податків не сплачується.
Після набуття законом чинності скільки би не було в ланцюжку офшорних компаній, - є біржова ціна товару, й Україна буде отримувати свої податки не із заниженої, а з реальної ціни, яка повинна відповідати ринковій і біржовій вартості.

Відповідний закон, розповсюдиться на всі фінансові операції», - наголосив Геннадій Ткачук.

- See more at: http://ilikenews.com/article/gennadiy-tkachuk-verhovna-rada-suttievo-obmezhila-finansovi-apetiti-oligarhiv#sthash.Ny84Gpe0.dpuf

Немає коментарів:

Дописати коментар